Eu lucrez in Belgia, legal, avand rezidenta acolo si eu si sotul meu. Am o masina cumparata si inmatriculata in aceasta tara. Este asigurata full (casco, rca, etc). anul trecut cand eram in vizita in tara, sotul meu a facut un accident din vina lui, prin nepastrarea distantei legale. a avariat o dacie - an1996 -din spate care s-a tamponat si in fata de o alta. evident, noi i-am dat asigurarea noastra si la randul nostru ne-am reparat masina pe casco. partenerul din Romania al firmei asiguratoare din Belgia este Garanta. Acest asigurator roman a evaluat dacia de '96 ca avand grad de uzura 75% si a stabilit cuantumul despagubirii la 1600 ron. proprietarul o cumparase in 2007 cu 6000 ron. astfel, neputand sa isi mai cumpere o alta masina (reparatia a iesit din discutie pt ca a fost evaluata la peste 10 000 ron) proprietarul daciei l-a dat pe sotul meu in judecata, 5000 ron pagube materiale+5000 ron daune morale. intrebarea mea este? este normal sa fim noi dati in judecata atat timp cat noi am respectat legea si aveam platita raspundere civila? este stipulat in vreo lege ca daca nu se acopera paguba in totalitate de RCA sa plateasca restul partea vinovata?nu era normal sa fie dat in judecata asiguratorul pt, stiu si eu, felul in care a stabilit cuantumul despagubirii?
multumesc.
Atat timp ce masina era asigurata casco si rca la aceeasi firma asiguratoare nu trebuie sa va faceti probleme. La primul termen de judecata chemati in garantie firma asiguratoare (in speta, partenerul din Romania al firmei asiguratoare din Belgia = Garanta). Prin efectul asigurarii, asiguratorul trebuie sa despagubeasca pe proprietarul masinii implicate in accident.
Daunele morale sunt acoperite de asigurare dar nu se pot stabili decat de catre instanta de judecata.Nu conteaza cu cat a fost cumparata ci evaluarea facuta conform norme de catre Asigurator.Acest lucru se va stabili tot in proces.Codul Civil si Legea nr.136/1995 sunt aplicabile,impreuna cu Ord.CSA nr.20/2008.
Procedati cum v-a sfatuit D-na Rozi.
trebuie sa va aparati in procesul aflat pe rol. Pentru daunele materiale, va trebui sa solicitati instantei proba cu o expertiza tehnica auto care sa stabileasca valoarea reala a vehiculului reclamantului, intrucat nu are importanta , la o masina veche, pretul pe care l-a platit in 2007, ci cat valora aceasta la data accidentului.
Daunele morale nu sunt justificate, intrucat nu vizeaza ranirea propriei persoane, cel mult se pot solicita sume pentru nefolosinta autoturismului si cheltuielile pe care le-a facut pentru deplasare, dar acestea se incadreaza in daunele materiale.
O alta problema ar fi daca a primit banii de la firma de asigurari si cat timp a trecut de la incasarea despagubirii, intrucat aici poate fi invocat stingerea dreptului de a mai solicita despagubiriatat de la asigurator cat si de la asiguratul acestuia.
Cat priveste dreptul reclamantului de a promova o astfel de actiune, in dreptul nostru e permis asa ceva, persoana care a suferit un prejudiciu avand facultatea sa se indrepte direct impotriva celui care a creat paguba, pe disp. art.998 si urmatoarele, cod civil sau impotriva asiguratorului.
Dar asta nu inseamna ca el va obtine acele sume .