avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Plafon despagubire RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Plafon despagubire RCA

Buna ziua,

La sfarsitul saptamanii trecute am avut parte de un incident foarte neplacut, un accident de circulatie in care am fost vinovat. Am mers impreuna cu pagubitul la asigurator pt deschiderea dosarului de dauna pe rca-ul meu, Masina pagubitului a iesit destul de avariata datorita unei lovituri in roata din spate. Am inteles ca la rca exista un plafon de despagubire stabilit in functie de masina pagubitului, ma intereseaza foarte tare in ce masura pot fi obligat sa platesc daca reparatiile depasesc plafonul care il stabilesc cei de la asigurari. Sunt foarte ingrijorat!!!
Cu multe multumiri!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 18:14, 26 Octombrie 2010
Ingrijorarea poate fi justificata, daca masina avariata are peste 5 ani vechime(valoarea reala scade sub 50% din val. de nou).In privinta suportarii eventualei diferente in plus, practica judiciara nu este unitara, conteaza f. mult de modul in care este reprezentat vinovatul in instanta.
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
nucu$, utilizator
Multumesc foarte mult pentru raspun ! masina este veche de 2 ani . inteleg ca nu ar trebuii sa fie probleme . astept sa vad cum decurg lucrurile!
va multumesc !
Plafonul de care vorbiti dumneavoastra este 500.000 euro pt daune materiale si 2,5 mil euro daune morale. Deci daca valoarea pagubei nu depaseste 500.000 euro nu aveti de ce sa va faceti griji B-)
Asiguratorul dumneavoastra va evalua pagubele si-l va despagubi pe pagubi cu suma pe care o considera de cuviinta( de obicei mai mica decat sa-l multumeasca pe pagubit). Acesta, daca se considera nedreptatit poate sa va dea ulterior in judecata, in proces civil, pentru diferenta de bani (dintre valoarea considerata de el justa si despagubirea primita). Insa astfel de actiuni de regula nu au castig de cauza, si chiar de ar avea, ipotetic vorbind, tot asiguratorul ar trebui sa plateasca diferenta. Ca doar de aceea platit RCA-ul.
Asa este domnule nucu ?

Nu are nici o importanta vechimea masinii. Domnul nucu vrea doar sa sublinieze faptul ca in cazul masinilor mai vechi valoarea despagubirilor poate fi mult mai mica decat se asteapta pagubitul. Irelevant.
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
Pentru @grandanat:
Surprinzator aplombul si siguranta cu care raspundeti, numai ca nu vorbim, in acest accident, de circa 20 masini avariate, fiecare valorand circa 25000E, pentru a lua in discutie cei 500.000E (despagubire maxima acoperita de polita RCA).In cazul in discutie, vad ca este vorba despre un autoturism, care pt. 2 ani vechime, suma maxima care poate fi primita ca despagubire, este intre 65 si 85% din valoarea de nou (daca se repara) si cu 25% mai putin(+ epava) daca se solicita doar banii.
Sublinierea mea nu este relevanta si nici alte pareri/interpretari personale.Singurul element relevant, este Ord.CSA nr.5/2010 prin care se aproba Normele de aplicare a despagubirilor RCA, si legea nr.136/1995.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nemultumit valoare dauna totala auto dima alexandru dima alexandru Am fost implicat intr-un accident rutier cu dauna totala pentru masina . Valoare de reparatie service 17.000 lei , masina avand 10 ani valoarea ei depaseste ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca echitabila? ContSters42601 ContSters42601 Un amic cu o dacie mai veche de 20 ani ,a fost lovit de un alt autoturism.Desi posesorul autoturismului care a produs dauna a recunoscu au intocmit formele ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala auto bogdan070 bogdan070 buna seara, Am primit de la firma de asigurari calculul sumei stabilita ca valoare maxima de despagubire ce poate fi acordata pentru autovehicul : ,,Valoarea ... (vezi toată discuția)