Buna ziua. Trebuie sa fac o expertiza judiciara la un dosar penal. In acest caz s-a mai facut o expertiza, un supliment cerute de politie si 2 rapoarte de control de la anaf cerute tot de politie. Cele 2 firme implicate sunt radiate. Intrebarea este: Pentru cine fac convocarea partilor si de unde iau actele contabile deoarece nu sunt toate la dosar. Multumesc
Este imperios necesar ca dupa efectuarea studiului dosarului ,sa faceti adresa scrisa prin care sa solicitati ca toate documentele ce va sunt necesare efectuarii expertizei sa fie depuse la dosar.
Convocarea partilor o faceti doar pentru cele ce sunt nominalizate in dosar si la adresele din dosar.
Expertul judiciar nu face investigatii pentru a gasi documentele ce ii sunt necesare efectuarii raportului solicita si a raspunde obiectiveler impuse.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
La data convocarii partilor in proces, puteti sa nominalizati in adresa de convocare si documentele care trebuie prezentate de catre parti la data efectuarii expertizei tehnice judiciare. Adresele de convocare (cu nominalizarea documentelor utile) le depuneti, in copie, la dosarul cauzei, pentru a fi avute in vedere de catre instanta. Scurtati astfel niste termene de judecata.
In dosarul penal, citarea partilor se face exclusiv de organul de cercetare penala. Chiar daca se apreciaza ca este nevoie de a se lua legatura cu partile, se poate face numai cu acordul acestora.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
In NCpP se mentioneaza:
-art.177 Procedura efectuării expertizei
(1) Organul de urmărire penală sau instanta de judecată, când dispune efectuarea unei expertize, fixează un termen la care sunt chemate părtile, subiectii procesuali principali, precum si expertul, dacă acesta a fost desemnat.
(2) La termenul fixat se aduce la cunostinta procurorului, a părtilor, a subiectilor procesuali principali si a expertului obiectul expertizei si întrebările la care expertul trebuie să răspundă si li se pune în vedere că au dreptul să facă observatii cu privire la aceste întrebări si că pot cere modificarea sau completarea lor. De asemenea, după caz, sunt indicate expertului obiectele pe care urmează să le analizeze.
(3) Expertul este înstiintat cu privire la faptul că are obligatia de a analiza obiectul expertizei, de a indica cu exactitate orice observatie sau constatare si de a expune o opinie impartială cu privire la faptele sau împrejurările evaluate, în conformitate cu regulile stiintei si expertizei profesionale.
(4) Părtile si subiectii procesuali principali sunt încunostintati că au dreptul să ceară numirea câte unui expert recomandat de fiecare dintre ele, care să participe la efectuarea expertizei.
(5) După examinarea obiectiilor si cererilor făcute de părti, de subiectii procesuali principali si expert, organul de urmărire penală sau instanta de judecată pune în vedere expertului termenul în care urmează a fi efectuată expertiza, încunostintându-l totodată dacă la efectuarea acesteia urmează să participe părtile sau subiectii procesuali principali.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Expertiza
Simosimona20
La efectuarea expertizei unui accident auto in care victima a decedat nu trebuie sa fie anuntat martorul principal sau unul din copii,nu am fost anuntati nici ... (vezi toată discuția)