avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Prețul unei contraexpertize
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Prețul unei contraexpertize

Bună ziua !
Mă constitui parte vătămată într-un proces penal în care tatăl meu a fost lovit mortal de o mașină al cărei șofer nu avea permis și a fugit de la locul accidentul ! Eu nu am fost chemată când s-au făcut expertizele și nici la măsurători ! Dacă eu nu renunț la dreptul meu de a participa la contraexpertiză , trebuie să plătesc această contraexpertiză ? Iar dacă da , aproximativ care ar fi prețul acesteia ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 16:53, 28 Mai 2018
CpP mentioneaza:
-ART. 175 Drepturile si obligatiile expertului.
(4) Expertul poate cere lămuriri părtilor si subiectilor procesuali principali, cu încuviintarea si în conditiile stabilite de organele judiciare.
(5) Expertul are dreptul la un onorariu pentru activitatea depusă în vederea efectuării expertizei, pentru cheltuielile pe care ar trebui să le suporte sau le-a suportat pentru efectuarea expertizei. Cuantumul onorariului este stabilit de către organele judiciare în functie de natura si complexitatea cauzei si de cheltuielile suportate sau care urmează a fi suportate de către expert. Dacă expertiza este efectuată de institutia medico-legală ori institutul sau laboratorul de specialitate, costul expertizei este stabilit în conditiile prevăzute de legea specială.
-ART. 177 Procedura efectuării expertizei.
(1) Organul de urmărire penală[ sau instanta de judecată, când dispune efectuarea unei expertize, fixează un termen la care sunt chemate părtile, subiectii procesuali principali, precum si expertul, dacă acesta a fost desemnat.
(2) La termenul fixat se aduce la cunostinta procurorului, a părtilor, a subiectilor procesuali principali si a expertului obiectul expertizei si întrebările la care expertul trebuie să răspundă si li se pune în vedere că au dreptul să facă observatii cu privire la aceste întrebări si că pot cere modificarea sau completarea lor. De asemenea, după caz, sunt indicate expertului obiectele pe care urmează să le analizeze.
-ART. 178 Raportul de expertiză.
(5) În situatia în care expertiza a fost efectuată în lipsa părtilor ori a subiectilor procesuali principali, acestia sau avocatul lor sunt încunostintati cu privire la întocmirea raportului de expertiză si cu privire la dreptul la studierea raportului.
-ART. 181 Efectuarea unei noi expertize.
(1) Organul de urmărire penală sau instanta dispune efectuarea unei noi expertize atunci când concluziile raportului de expertiză sunt neclare sau contradictorii ori între continutul si concluziile raportului de expertiză există contradictii, iar aceste deficiente nu pot fi înlăturate prin audierea expertului.
(2) Când organul de urmărire penală sau instanta de judecată dispune efectuarea unei noi expertize de către o institutie medico-legală, aceasta este efectuată de o comisie, în conditiile legii.
In concluzie: expertul poate cere (nu este obligatoriu, in conditiile in care sunt suficiente documente la dosarul cauzei) lamuriri suplimentare partilor la termenul fixat de instanta de judecata. Daca partile nu sunt convocate/ nu li s-a cerut lamuriri suplimentare si s-a intocmit raportul de expertiza, partile/ avocatul partilor sunt anuntate de catre instanta ca s-a depus raportul de expertiza.
O noua expertiza se dispune numai cu respectarea conditiilor de la art.181.
Onorariul expertului se stabileste in functie de obiectivele expertizei - complexitatea si numarul acestora, cheltuielile facute de expert,
In dosarul penal, onorariul este platit din fondurile Ministerului public daca expertiza este dispusa de procuror si de partile in proces daca expertiza este dispusa de instanta de judecata. Acsete fonduri ale MP sunt incomplete si partile in dosar pot accepta sa plateasca onorariul pentru a se grabi efectuarea expertizei.
In cazul expertizei dispuse de instanta, aceasta mentioneaza partea in proces careia i s-a aprobat expertiza si care plateste onorariul expertului. Instanta poate dispune si ca ambele parti in proces sa contribuie la plata onorariului de expert.
Aceste cheltuieli se pot recupera, dupa caz, de la partea care pierde procesul.
Mulțumesc !
Inteleg ca nu v-ati constituit parte civila (nu parte vatamata) in procesul penal la data dispunerii efectuarii expertzei. In asemenea situatie expertul nu putea sa va convoace intrucat la data respectiva nu erati parte in proces.
Daca v-ati constituit parte civila faceti obiectiuni la raportul de expertiza intocmit de expertul numit de catre instanta si solicitati efectuarea unei noi expertize.
Dvs. puteti desemna un expert consilier care sa conlucreze in conditiile prevederilor Codului de procedura penala, cu expertul numit. In cazul unor pareri divergente expertul consilier isi exprima opinia intr-o anexa la raportul de expertiza.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza Simosimona20 Simosimona20 La efectuarea expertizei unui accident auto in care victima a decedat nu trebuie sa fie anuntat martorul principal sau unul din copii,nu am fost anuntati nici ... (vezi toată discuția)
Ce este interzis unui consilier expert să facă viculean viculean Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală: - să comenteze cu partea ... (vezi toată discuția)
Expertiza in noul cod de procedura penala aprobat prin legea nr. 135/ 2010, in vigoare incepand cu data de 01.02.2014 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE CAPITOLUL VII Expertiza ART. 172 Dispunerea efectuării expertizei (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau ... (vezi toată discuția)