avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie pensie

Buna ziua,
Am 15 ani vechime in invatamant si de 2 ani lucrez in Anglia. As dori sa stiu daca mi se va lua in considerare vechimea din invatamant in cazul in care voi incepe sa platesc si din mana contributie ptr pensie.
O alta intrebare ar fi: daca ma decid sa mai stau in Anglia si sa imi platesc si aici contributiile ptr pensie, cand ma voi intoarce in Romania voi putea beneficia de pensie din ambele tari?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2014
ecologista, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:01, 16 August 2014
II_Maria:

1. - Ati modificat raspunsul anterior si sustineti, in continuare, fara baza legala, un lucru neadevarat.
- Faceti o confuzie: una este Casa de Pensii, alta este Casa de Asigurari de Sanatate.
- Nu calculeaza amandoua la fel venitul minim asigurat, sunt doua legi distincte, una pentru fiecare.

2. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 49,50 lei pe luna.

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Da am modificat răspunsul in răstimpul a 30 min, conform regulamentului.

Răspunsurile dvs. sunt argumentate invocând legile.
Diferența dintre case, se știe și este evidentă.

Am reținut din mesajul dvs. că o persoană fără venit "se poate asigura...", nu este o obligație a fiecărei persoane din România să se asigure sub o formă sau alta la sănătate, are sau nu are nevoie de servicii medicale?

... Dar ce ne facem cu legile care se modifică continuu? Dar cu informațiile verbale și chiar scrise - de multe ori eronate, primite de la cele două case?

Ok, în ceea ce privește contribuția, nu valoarea este esențială în acest context.

Din schimbul de mesaje, pe care ați avut amabilitatea să-l întrețineți, toată lumea a obținut și reținut mai multe informații decât se cereau prin solicitare.

O zi bună.
1. Atunci cand legile se modifica trebuie sa ni le insusim cu totii.

2. De cate ori solicitati o informatie de la o institutie publica sa cereti sa vi se dea si baza legala a raspunsului si atunci nu veti mai avea motive de neintelegere.

3. Casa de Pensii si Casa de Asigurari de Sanatate sunt doua institutii diferite cu legi specifice si nu puteti sa cereti uneia sa raspunda in locul celeilalte, fiecare are atributii specifice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la asigurarile de pensii lucyfer lucyfer Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca o persoana fara activitate poate contribui la asigurarile de pensii,care este cuantumul lunar[anual] al acestei ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pentru vechime loratoana loratoana daca am lucrat in anp si mi-am dat demisia si acum lucrez in anglia cu contract de munca inregistrat aici, cum pot sa imi platesc si in tara cotizatie la ... (vezi toată discuția)
Cas platit Ellyn Ellyn Buna ziua! Trebuie sa plec din tara si vreau sa platesc CAS si pentru pensie ,cum se procedeaza? Multumesc! (vezi toată discuția)