avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Strungar - grupa a II-a de munca:da sau nu?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Strungar - grupa a II-a de munca:da sau nu?

Cine ma poate ajuta cu un raspuns argumentat juridic cu privire la dosarul de pensionare al tatalui meu. Datele principale sunt urmatoarele.

- depunere dosar de pensionare la varsta de 59 ani si 10 luni.
- stagiul total de cotizare realizat 41 ani, 10 luni si 4 zile;

- 26 de ani grupa a II-a de munca (strungar), conform adeverintelor de la angajatori.

- totusi, perioada 20.09.74-01.03.92 in care a lucrat ca strungar la doua intreprinderi nu i-a fost luata in considerare la grupa II-a de munca si astfel i s-a respins pensionarea pentru limita de varsta: Motivarea respingerii:
"Se respinge cererea de inscriere la pensie pentru limita de varsta deoarece nu sunt indeplinite prevederile art. 52 din legea 263/2010, in sensul ca varsta la data inscrierii la pensie este mai mica decat varsta standard de pensionare.
Perioada 20.09.74-01.03.92 nu a fost luata in calcul in grupa a doua de munca deoarece functia de strungar nu se regaseste in prev HG Romaniei 1223/1990."




Motivarea respingerii face trimitere la HG Romaniei 1223/1990, care are doua articole cu urmatorul continut:

HOTARARE Nr. 1223 din 20 noiembrie 1990
privind incadrarea in grupa a II-a de munca, in vederea pensionarii, a unor locuri de munca sau activitati din constructii-montaj
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 109 din 27 mai 1992



Guvernul Romaniei hotaraste:

Art. 1
Personalul care este in activitate si care a lucrat la locurile de munca sau activitatile cu conditii de munca nocive, grele sau periculoase de pe santierele de constructii-montaj, grupurile de santiere si intreprinderile - santier, inclusiv unitatile de deservire ale acestora: bazele de productie, depozitele, laboratoarele, unitatile de mecanizare se incadreaza in grupa a II-a de munca in vederea pensionarii, pentru intreaga perioada efectiv lucrata dupa 18 martie 1969.
Art. 2
Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupa a II-a de munca, se face de consiliile de administratie, impreuna cu sindicatele libere din unitati.

PRIM MINISTRU
PETRE ROMAN


Ambele adeverinte eliberate de unitatile in care a lucrat in perioada in cauza mentioneaza incadrarea lui in grupa a II-a, conform acestei Ordonante.

Unde este totusi logica respingerii????

Daca i s-ar fi luat in calcul cei 18 ani, ar fi beneficiat de reducerea varstei de pensionare cu aproape 6 ani si nu cu 1,6 (asa cum e acum incadrat) astfel incat ar fi beneficiat de pensie pentru limita de varsta.

Mentionez ca tatal meu a depus o contestatie in termenul legal prevazut pentru acest lucru, in data de 11 oct 2012 si nici pana in ziua de azi, 15 august 2014 (aproape 2 ani) nu a primit un raspuns oficial. Ce are de facut pentru a primi totusi un raspuns? Care este calea de urmat?

Va multumesc pentru rabdarea de a citi tot materialul si pentru amabilitatea de a raspunde solicitarii.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:03, 17 August 2014
gigipopa a scris:
Trebuie sa citim cu atentie mesajul utilizatorului - este vorba de respingere dosar de pensionare, nu de a contesta decizia de pensionare. Nici nu a fost emisa o decizie de catre casa judeteana de pensii.

Atunci când respinge o cerere privind acordarea unei categorii de pensii, casa de pensii emite o decizie. Întotdeauna a emis decizii de respingere. Decizia de respingere poate fi contestată la fel ca cea de admitere (Legea nr. 263/2010 nu distinge).

Tatăl utilizatorului a contestat această decizie la C.N.P.P. și acum se poate adresa instanței. Putea să facă acest lucru după trecerea termenului în care C.N.P.P. trebuia să răspundă - nicio instanță nu stă să aștepte cu anii răspunsurile la contestații. Vă rog să citiți, în acest sens, și Decizia nr. 956/2012 a Curții Constituționale:
[ link extern ]
CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
DECIDE:
1. Constată că dispoziţiile art.151 alin.(2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Sindicatul cadrelor militare disponibilizate în rezervă şi în retragere, în calitate de reprezentant al membrilor săi Emil Pătrăşcanu şi Gheorghe Ţuţuianu, în dosarele nr.2.326/103/2011 şi nr.2.334/103/2011 ale Curţii de Apel Bacău - Secţia I civilă şi de Constantin Dumitrache în Dosarul nr.7.401/120/2011 al Curţii de Apel Ploieşti - Secţia I civilă, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează că nesoluţionarea contestaţiilor şi necomunicarea în termenul legal a hotărârilor Comisiei Centrale de Contestaţii, respectiv ale comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii nu împiedică accesul la justiţie.
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacordarea grupei a doua coteanu coteanu Am depus dosarul cu o vechime de 42 de ani si noua luni am adeverinta de grupa a doua de la Energoconstructia unde am lucrat in baza de productie ca strungar ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de munca respinsa pe motiv ca functia de strungar nu se regaseste in temeiurile legale invocate in adeverinte eagle_free eagle_free Buna seara! Unchiului meu i-a fost respinsa cererea de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei, pe baza grupei a II-a de munca, ca urmare a ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata georgianasca georgianasca Buna ziua, Tatal meu este nascut in iunie 1953; are 35 ani de munca(CARTE DE MUNCA) din care: *9 luni de somaj; * 21 de ani si 5 luni ... (vezi toată discuția)