avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Subventie absolvent 2014
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Subventie absolvent 2014

Buna ziua!
Intrebarea mea este: de la ce data esti considerat absolvent de master? De la data in care ai finalizat anul terminal sau la data la care ai sustinut si promovat examenul de disertatie?
Situatia mea este urmatoarea: am absolvit masterul in iunie 2014, iar disertatia pe 3 iulie 2014. La data de 20 iunie m-am angajat pe perioada determinata (pana pe 1 sept 2014). Eram in somaj in a 4-a luna, iar acesta s-a suspendat pe perioada in care lucrez cu contract determinat, urmand ca de la 1 sept sa continui restul de somaj.
Acum vreau sa ma angajez la o firma care sa poata beneficia de subventia de angajare a absolventilor, insa trebuie sa declar pe propria raspundere ca nu am avut relatii de munca la data absolvirii.
Asadar, pot sa declar linistita ca nu lucram la data absolvirii (iunie) sau este fals, fiind considerata absolventa abia in iulie cand am sustinut disertatia (moment in care lucram de o sapt).
O sa pierd aceasta oportunitate de a lucra cel putin 1 an si jumatate ca economist si in schimb o sa beneficiez doar de 2 luni de somaj (cat mai am dreptul) si apoi Dumnezeu cu mila??!
Cel mai recent răspuns: dora90 , utilizator 18:08, 15 August 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
...

Art. 83
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora, cel putin 18 luni de la data incheierii.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 51^1.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi de învãţãmânt superior care nu au promovat examenul de licenţã beneficiazã, în condiţiile legii, de subvenţia prevãzutã la art. 80 alin. (1) lit. b) din lege.

(2) Prevederile art. 80 din lege se aplicã în situaţia în care angajatorii încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de muncã sau de serviciu.

Art. 52.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt în condiţiile art.80 din lege vor încheia cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, o convenţie conform modelului prevãzut în anexa nr. 15, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

(2) Termenul prevãzut la alin. (1) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege.

(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.

3. - In cotidianul "Evenimentul zilei", nr. 6856/20.07.2013, Iuliana Circei, secretar general al ANOFM, spune:
"De indemnizatia de somaj beneficiaza si absolventii cu studii superioare cu sau fara diploma de licenta sau master".

- De aici reiese ca data absolvirii este data la care ati sustinut ultimul examen din ultimul an de studii, nu data cand ati obtinut diploma.

4. - Pentru un raspuns oficial puteti sa puneti intrebarea si la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
- Cand intrebati redati si citatul de mai sus al secretarului general al ANOFM.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos pentru raspunsul rapid. O sa dau mail la ANOFM si o sa fac o vizita si la AJOFM, desi persoanele de acolo tind sa fie foarte nepoliticoase.
Sper sa am un raspuns care sa ma ajute in aceasta situatie.
O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absolventa de master 2014 (fara dizertatie) intru in categoria de absolventa 2014? Mariuca1234 Mariuca1234 In iulie 2014 am finalizat masterul insa nu mi-am prezentat lucrarea de dizertatie, urmand sa fac acest lucru in februarie 2015. Pe listele finale de la ... (vezi toată discuția)
Incadrare absolventi - subventionarea locurilor de munca larisalaly larisalaly Buna ziua, Conform Legii nr. 76/2002 (+ Legea 250/2013 pentru modificarea şi completare) angajatorii pot beneficia de subventii in urma angajarii ... (vezi toată discuția)
Cand devin absolvent? danieldragomir danieldragomir Am fost inscris in perioada 2008 - 2010 la master iar datorita unor restante nu am putut sustine disertatia in 2010. Ultimul examen l-am sustinut si promovat ... (vezi toată discuția)