avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Neplatitor TVA: livrari servicii RO, UE, non UE
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Neplatitor TVA: livrari servicii RO, UE, non UE

Buna ziua,

As fi interesat sa clarific urmatoarele trei aspecte legate de vanzarile de servicii IT prin download de pe site, prestate din Romania in tari UE si din afara UE, de catre o societate neplatitoare de TVA, astfel:

Date despre firma si tranzactii:
- SRL neplatitor TVA (vanzari sub plafon), impozitat cu 3% la venituri.
- NU realizeaza achizitii din afara Romaniei.
- Vinde dreptul de utilizare pentru aplicatii software si licente aferente (totul prin “Download” de pe site), in UE (inclusiv Romania) si in tari din afara UE.

Intrebari:
A. Inscriere in ROI
Inteleg ca societatea trebuie inscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari si primeste un cod special de TVA, in urma caruia isi pastreaza statutul de neplatitor TVA (in continuare nu se depaseste plafonul de 220.000 RON). Este corect?

B. Intocmirea facturilor
Indiferent de locul in care este inregistrat clientul, in UE (inclusiv Romania) sau in afara UE si indiferent daca este persoana fizica sau juridica, societatea intocmeste facturile de vanzare cu TVA zero. Este corect?

C. Verificare cod TVA in VIES
Sa presupunem ca unii clienti din UE (inclusiv Romania) si din afara UE au furnizat coduri TVA false (sa zicem inexistente) iar societatea a facturat produse AUTOMAT, de pe website, inscriind automat pe facturi aceste coduri false de TVA si a incasat contravaloarea acestor facturi. Ce risc isi asuma societatea neplatitoare de TVA, ca urmare a faptului ca a utilizat la facturare coduri false TVA, furnizate de clientii carora le-a facturat? Cum poate societatea sa evite aceste riscuri, altfel decat prin procesul manual de verificare in VIES (proces care ar face imposibila facturarea automata)?

Multumesc anticipat,
Gabriel

Cel mai recent răspuns: gabriel999 , utilizator 04:06, 18 August 2014
Cu punctele A. si B. sunt de acord.

Pentru punctul C. solutia trebuie sa o gasiti impreuna cu A.N.A.F. in sensul ca inainte de download sa se faca verificarea VIES sau sa nu facturati automat ci dupa verificare si sa suportati T.V.A., daca nu e platitor in tara lui, membra U.E.
Multumesc pentru raspuns.

Problema este ca pentru verificarea VIES inainte de download, ar trebui ca intreg procesul sa fie manual, respectiv angajarea a minim 3 persoane care sa supravegheze sistemul in 3 schimburi pentru a trata "live" fiecare comanda (verificare, licentiere, intocmire factura, trimitere de mesaje etc.), chiar daca ar fi vorba de 2-3 comenzi pe zi in valoare totala de 50-60 Euro.... Evident, ar fi complet neprofitabil pentru o societate mica. Totusi, achizitiile online de soft din alte tari (inclusiv UE) se fac automat, fara interventie manuala "live" din partea furnizorului - ma intreb de ce un furnizor Roman nu ar putea face la fel?

Am putea analiza o varianta intermediara:
Clientul UE comanda, descarca si plateste licenta si aplicatia AUTOMAT. Ulterior, furnizorul Roman neplatitor de TVA verifica existenta / inexistenta / corectitudinea codului TVA al clientului, apoi emite factura. In acest caz, raman trei intrebari:

1. Conform raspunsului, sa inteleg ca societatea, desi neplatitoare de TVA, trebuie sa plateasca TVA 24% daca vinde catre neplatitori de TVA din UE (exemplu: persoane fizice)? Si asta chiar si daca clientul este din Romania? Asadar, scutirea de TVA este anulata pentru vanzari catre persoane fizice?

2. Cum trebuie sa arate factura furnizorului Roman, catre clienti din UE care nu au cod TVA (sau care furnizeaza un cod inexistent in VIES)? Factura cu TVA 24%? Sau TVA 0%? Reamintesc faptul ca furnizorul Roman este NEPLATITOR DE TVA.

3. Daca clientul se declara in afara UE, furnizorul Roman emite factura cu TVA 0, dar nu poate verifica tara de origine a clientului. In cazul in care clientul ar fi din UE, dar declara fals catre furnizor ca este din USA, atunci furnizorul Roman are riscuri fiscale ca urmare a declararii false de catre client a adresei sale?

Multumesc,
Gabriel
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2014
gabriel999, utilizator
Raspunsul meu a fost dat considerand firma neplatitoare de T.V.A. inscrisa in R.O.I.

(1) M-am referit la tari membre U.E., altele decat Romania.

(2) Fiind inscris in R.O.I. facturati fara T.V.A. (taxare inversa) platitorilor de T.V.A. din U.E. (alte tari decat Romania) inscrisi in VIES si cu T.V.A. 24% neplatitorilor de T.V.A. din U.E. (alte tari decat Romania).

(3) Daca e in afara U.E. e export si e scutit de T.V.A. Cum se face verificarea clientului, nu stiu, dar nu e obligatia dvs. s-o faceti, avand in vedere ca nu aveti un instrument adecvat, cum e cazul VIES pentru partenerii din U.E. (alte tari decat Romania).
Multumesc pentru raspuns, acum este clar cum trebuie facturat.

Ar mai ramane o nedumerire logica: de ce statul roman percepe 24% TVA de la firmele din Romania neplatitoare de TVA, in cazul vanzarii catre neplatitori TVA din alte tari EU (anuleaza practic scutirea), desi accepta scutire in cazul vanzarii catre neplatitori TVA din Romania? Adica: beneficiem de scutire de la plata TVA daca platim TVA... suna cam prea Romaneste, dar daca asa este legea, probabil ca nu mai conteaza.

In acest context, problema de mai sus este legata puternic si de vanzarile in afara UE, astfel: este foarte probabila reactia inspectorilor fiscali de a contesta originea tuturor clientilor din afara Europei, pretinzand ca, atata vreme cat societatea noastra nu poate demonstra originea ex-UE a acestor clientilor, ei sunt, de fapt, clienti UE disimulati, neplatitori TVA, deci pentru care societatea noastra trebuie sa plateasca TVA retroactiv si cu penalizari. Avand in vedere "fermitatea" organului fiscal din Romania, este de asteptat o asemenea abordare. Intrucat, statistic, "ex-UE" este de asteptat sa reprezinte cam 70% din vanzari (30% fiind "UE", o parte neavand cod TVA), ar insemna ca scutirea de TVA nu prea mai exista.
Cum am putea sa ne protejam impotriva unui asemenea risc, altfel decat sa platim TVA in calitate de neplatitori TVA, pentru marea majoritate a vanzarilor?
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2014
gabriel999, utilizator
Intr-o incercare de a documenta speta, am citit sumar cateva prevederi din Codul Fiscal. Astfel, s-ar putea incerca si o alta incadrare a prestarii de servicii de catre o societate scutita de TVA din Romania, catre un client EU fara cod TVA in VIES:

1. Conform art. 133 alin. (3), locul prestarii serviciului de mai sus s-ar considera a fi Romania (nu statul de origine a clientului), de unde ar rezulta:

2 . Conform art. 126 alin. (1), operatiunea de prestare servicii ar fi o “Operatiune impozabila in Romania".

3. Conform art. 152 (1), societatea din Romania beneficiaza de “Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici” si “poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1)”, adica tocmai pentru operatiunea pe care o discutam.

4. Mai mult, Art. 152 alin. (8) b) spune: “Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire nu are voie să menţioneze taxa pe factură sau alt document”. Asadar, s-ar putea ajunge si in situatia in care trecem TVA pe factura de vanzare servicii, platim TVA la stat, apoi suntem amendati pentru ca nu aveam voie sa trecem TVA pe factura….

Ca urmare a unui asemenea rationament, ar parea ca societatea din Romania care beneficiaza de scutire conform art. 152, ar putea sa factureze fara TVA si pentru cazul livrarii de servicii catre un client EU fara cod TVA in VIES.

Cu ce articole de Cod Fiscal ar putea un inspector fiscal sa anuleze rationamentul de mai sus?

Multumesc anticipat,
Gabriel

Alte discuții în legătură

Srl neplatitor tva: obligatie inregistrare in reg. op. intracomunitari gabriel999 gabriel999 Buna Ziua, Din cate am inteles din discutiile pe diverse forumuri, o societate SRL (vanzare de licente IT) care aplica scutirea de TVA conf. art. 152 Cod ... (vezi toată discuția)
Tva pe factura pentru clienti din ue traian_an traian_an Un SRL neplatitor de TVA in Romania, presteaza servicii in tarile UE. SRL-ul a obtinut cod special de TVA (declaratia 91) si s-a inscris in ROI (decl. ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)