As fi interesat sa clarific urmatoarele trei aspecte legate de vanzarile de servicii IT prin download de pe site, prestate din Romania in tari UE si din afara UE, de catre o societate neplatitoare de TVA, astfel:
Date despre firma si tranzactii:
- SRL neplatitor TVA (vanzari sub plafon), impozitat cu 3% la venituri.
- NU realizeaza achizitii din afara Romaniei.
- Vinde dreptul de utilizare pentru aplicatii software si licente aferente (totul prin “Download” de pe site), in UE (inclusiv Romania) si in tari din afara UE.
Intrebari:
A. Inscriere in ROI
Inteleg ca societatea trebuie inscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari si primeste un cod special de TVA, in urma caruia isi pastreaza statutul de neplatitor TVA (in continuare nu se depaseste plafonul de 220.000 RON). Este corect?
B. Intocmirea facturilor
Indiferent de locul in care este inregistrat clientul, in UE (inclusiv Romania) sau in afara UE si indiferent daca este persoana fizica sau juridica, societatea intocmeste facturile de vanzare cu TVA zero. Este corect?
C. Verificare cod TVA in VIES
Sa presupunem ca unii clienti din UE (inclusiv Romania) si din afara UE au furnizat coduri TVA false (sa zicem inexistente) iar societatea a facturat produse AUTOMAT, de pe website, inscriind automat pe facturi aceste coduri false de TVA si a incasat contravaloarea acestor facturi. Ce risc isi asuma societatea neplatitoare de TVA, ca urmare a faptului ca a utilizat la facturare coduri false TVA, furnizate de clientii carora le-a facturat? Cum poate societatea sa evite aceste riscuri, altfel decat prin procesul manual de verificare in VIES (proces care ar face imposibila facturarea automata)?
(1) Art. 133 se refera la locul furnizorului si e corect ce spuneti ca acesta e Romania, dar beneficiarul e din U.E. cu cod de T.V.A. si trebuie sa va inscrieti in R.O.I. In acest caz, neplatitorilor trebuie sa le facturati cu T.V.A. Daca toti partenerii dvs. din Tari U.E. (altele decat Romania) ar fi neplatitori de T.V.A., atunci nu trebuie sa va inscrieti in R.O.I.
(2) Este operatiune intracomunitara. O operatiune impozabila in Romania e atunci cand ambii parteneri sunt din Romania. La astea se refera art. 126.
(3) V-am raspuns mai sus. Nu trebuie amestecate lucrurile. Eventual, faceti doua firme.
Multumesc pentru raspuns si imi cer scuze daca par prea insistent; de fapt, nu vreau sa creez bataie de cap, caut doar sa clarific practic ce trebuie sa fac, in conditiile in care nu sunt profesionist in materie de fiscalitate.
Art. 126 si Normele aferente par a se referi si la unele operatiuni intracomunitare cu “locul” prestarii considerat a fi Romania; nici art. 133 / 152 nu specifica clar ca s-ar limita la operatiuni in Romania. Nu am reusit inca sa identific sectiunea din Codul Fiscal care se refera numai la operatiuni intracomunitare, inlocuind astfel art. 126 / 133 / 152 care s-ar aplica doar pentru operatiuni in Romania.
Pentru a simplifica si a evita o lunga discutie profesionala pe articole de cod fiscal (cu care personal nu sunt obisnuit), propun sa analizam rapid urmatoarea situatie teoretica:
O societate din Romania neplatitoare de TVA si inscrisa in ROI vinde licente IT pentru utilizare de soft-uri (si) catre clienti din UE fara cod valid in VIES, fara a trece TVA pe factura (zero TVA, vanzari sub 220.000 RON/an). Un control fiscal ulterior obliga societatea sa plateasca retroactiv TVA pentru aceste vanzari, impreuna cu penalizari / dobanzi pentru intarziere si alte amenzi aferente.
Intrebarea este: Cu ce articole de Cod Fiscal vor motiva inspectorii sanctiunea (articole care vor trebui mentionate si in cuprinsul procesului verbal de control)?