Buna ziua....numele meu este Alina si as vrea sa va intreb daca exista posibilitatea de a primi indemnizatia de somaj. Incerc sa va dau detalii pentru a va ajuta. In 1995 am absolvit liceul cu bacalaureat, dar neintrand la facultate am luat indemnizatia de somaj 9 luni. Ulterior am absolvit facultatea si am fost angajata din octombrie 2002 pana in noiembrie 2008 cand am nascut primul copil. Am primit indemnizatia de crestere copil 2 ani, dar intre timp nu am mai avut unde sa ma intorc la munca. Firma facuse restrucurari masive si avea nenumarate probleme cu datoriile catre buget. Am plecat in strainatate in 2010 si in 2012 am nascut al 2lea copil pentru care nu am primit nici un ajutor( nu mai lucrasem nicaieri din 2008). Acum ne-am intors in tara si ma intreb daca pot primi indemnizatie de somaj. Va multumesc pentruconsultanta. Cu respect, Alina P
Trebuie sa contribuiti 12 luni in ultimele 24. Intrucat nu ati facut acest lucru nu aveti calitatea de asigurat. Totusi mai exista si alte politici de asistenta sociala - nu va limitati la somaj.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...
2. Luati legatura cu Agentia de Somaj de care apartineti sa vedeti ce acte trebuie sa prezentati de la angajatorii din strainatate la care ati lucrat legal.
Despre somaj
deeariri
Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care eu acum am terminat liceul si am luat examenul de bacalaureat pot primi somaj pana cand voi incepe facultatea. ... (vezi toată discuția)