avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor deces

Buna ziua. Daca stie cineva va rog sa-mi raspundeti. In cazul cand o persoana salariata a decedat (59), mai beneficiaza cineva din familia lui de ajutorul de deces de la Casa de pensii ? Sau numai pensionarii beneficiaza de acest ajutor?
Cel mai recent răspuns: livia50 , utilizator 16:51, 26 Octombrie 2009
Cel care va face dovada faptului ca suportat cheltuielile de inmormantare, beneficiaza de ajutorul de imormantare platit de Casa de pensii.
In lege se spune ca va primi doar in a carui intretinere se afla. Va afecta acest lucru pe sotul supravietuitor sau nu? Va primi doar cheltuielile de inmormantare sau cuantumul stabilit de stat de 1850 lei?
Va primi cuantumul stabilit de stat.
Daca sotul a murit angajat fiin am dovada cheltuielilor de imormantare ce sa fac undev sa ma duc am fost la Casa de pensii si mi-au zis ca se da numai pensionarilor ajutorul de inmormantare
dariana_roro a scris:

Daca sotul a murit angajat fiin am dovada cheltuielilor de imormantare ce sa fac undev sa ma duc am fost la Casa de pensii si mi-au zis ca se da numai pensionarilor ajutorul de inmormantare

Off, ati nimerit peste un "cunoscator" in domeniu! Sunt mai multe topic-uri pe aceasta tema, in sectiunea "dreptul muncii..." si in sectiunea "pensionari...".

Acordarea ajutorului de deces este reglementata in sectiunea a 5-a din Legea nr. 19/2000.
Potrivit art. 126 din Legea nr. 19/2000, "in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun sau, in lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada."

Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut pe economie si se acorda la cerere, pe baza certificatului de deces.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare o_palade o_palade Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai complicata. Tatal meu este infiat de la varsta de 4 ani. El (din partea mamei care l-a nascut) a mai avut doi frati ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces si inmormantare Tech Tech Ma confrunt cu urmatoarea problema: tatal meu a decedat in luna mai anul acesta,eu sunt student in ultimul an al Facultatii de Constructii si mama e ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare se obtine de la angajator si/sau casa de asigurari? Iulia Vasilescu Iulia Vasilescu Buna ziua, Am nevoie de un raspuns avizat in legatura cu ajutorul de inmormantare. Mama a decedat in iulie 2008 si cam la doua luni dupa aceea ni s-a ... (vezi toată discuția)