avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul unuia dintre soti de a suporta jumatate sau o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul unuia dintre soti de a suporta jumatate sau o parte din cheltuielile curente ale locuintei

Acum 5 ani , sotia mea a ramas in somaj , venitul diminuandu-se la cca 30% apoi ajutor social, apoi cca. 6 luni nimic. Dupa reangajarea pe cale procesuala a primit salariile restante pentru ultimii 2 ani(cateva sute de milioane lei vechi) si a reinceput sa aibe un venit lunar semnificativ. Incepand din perioada de somaj , nu a mai platit absolut nici-o factura de utilitati (gaze, intretinere, curent, ) fapt pe care nici macar nul-am comentat in primii 2 ani dar apoi am interpelat-o si raspunsul ei a fost ca nu e casa ei si n-o intereseaza (locuinta este cumparata in timpul casatortiei dar din banii parintilor mei). Cu o parte din suma recuperata a initiat modernizari ale locuintei (schimbat usi, inlocuit ferestre cu termopane, etc).
Acum mi-a intentat divort si a declarat catre terti (in mod indirect) ca scopul divortului este de fapt partajul iar mie mi-a dat de inteles ca va recupera si suma bagata in modernizare. Mentionez ca modernizarile s-au facut fara acordul meu , fiind pus in fata faptului implinit (am gasit golurile ferestrelor libere si pe unii cu macaraua cu termopane preasamblate pe acolo, etc) Nu exista autorizatie de constructie pentru ce s-a facut.

Practic suma recuperata de dansa reprezinta salariile cu care NU a contribuit la cheltuielile casei timp de 2 ani si care a fost investita in modernizare. Eu gasesc ca de fapt modernizarea a facut-o pe banii mei, care am platit si platesc in continuare toate utilitatile .(din care sa zicem 50% NU au fost platite de ea).
Intrebare:

1-Cum imi recuperez aceasta suma ?

2- Indiferent de momentul pronuntarii divortului si realizareapartajului, d-na procedeazala fel , eu fiind fortat sa platesc in continuare utilitatile si sa-mi asigur un confort minima mie si copilului minor cu care locuim. Cum pot face ca macar de acum incolo , d-na sa fie obligata sa suporte partea ei din cheltuielile casei ?

(proportional cu salariul ei , 50%/50% sau in vreun fel rezonabil)
Cel mai recent răspuns: ContSters328374 , utilizator 11:10, 18 August 2014
Puteti face un capat de cerere in sensul dorit de dvs. dar e greu de spus ce iese.
Va trebui sa si timbrati la valoare.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Puteti face un capat de cerere in sensul dorit de dvs. dar e greu de spus ce iese.
Va trebui sa si timbrati la valoare.


Dat fiind ca divortul va dura...n-am idee cat , eu intentionand de a cere respingerea lui si apoi partajul (judiciar) ca atare cu siguranta va dura probabil de ordinul anilor, unde trebuie sa plasez acest capat de cerere? Se poate plasa in cererea reconventionala ; va trebui actiune separata sau va face parte din procesul de partaj?
Cel putin la acele utilitati unde se permit intarzieri mari la plata, precum "intretinerea" la bloc am de gand sa nu le mai platesc , urmand sa se cumuleze un debit care cred ca la momentul partajului se va imparti la 2 . Gandesc bine?
urmand sa se cumuleze un debit care cred ca la momentul partajului se va imparti la 2 . Gandesc bine?


S-ar putea sa nu, se poate ca atunci cand veti ajunge la o datorie semnificativa ca asociatia sa va actioneze in judecata si sa va treziti ca sunteti executati silit prin vanzarea imobilului.
Dvs nu veti recupera ce cheltuieli ati facut cu casa pe perioada cat dansa a fost in somaj, cum nici dansa nu va avea nimic in plus ca a renovat, practic sunteti chit.
Daca veti plati numai dvs cheltuielile dupa divort, veti avea un drept de creanta la partaj.
Tyranocar a scris:

Cel putin la acele utilitati unde se permit intarzieri mari la plata, precum "intretinerea" la bloc am de gand sa nu le mai platesc , urmand sa se cumuleze un debit care cred ca la momentul partajului se va imparti la 2 . Gandesc bine?


Eu sunt de parere ca in ceea ce priveste cheltuielile de intretinere in conditiile in care veti dovedi ca le-ati achitat dvs. ar trebui sa se considere ca intra la partaj.
Insa, cel mai sigur ar fi asa cum ziceti intrucat e posibil ca instanta sa considere aveati obligatia de a efectua aceste cheltuieli si sursa banilor fiind considerata bun comnu ati putea avea surprize neplacute.

Din pacate in Romania parca totul este facut ca omul sa mearga in paguba pentru a nu pierde mai mult...

Alte discuții în legătură

Divort prima casa Sergiu_rusu Sergiu_rusu Bună ziua, În anul 2012 fiind necăsătorit am accesat singur un credit Prima Casa pentru achiziția unui apartament. Contractul de credit a fost semnat ... (vezi toată discuția)
Bunul propriu poate deveni subiect de partaj? nevasta mă amenință că, în caz de divorț, va trebui să facem partaj la locuință deoarece copilul intră în întreținerea ei IonutGologan IonutGologan Buna. Sa spunem ca nu ma mai inteleg cu nevasta si avem un copil minor impreuna. Locuinta este dobandita de catre mine dinainte de casatorie prin act de ... (vezi toată discuția)
Partaj. refuzul cheltuielilor casei de catre fostul sot ContSters328374 ContSters328374 Urmeaza sa primesc hotararea de divort, si presupun ca voi continua sa locuiesc cu \\"fosta\\" pana dupa initierea si finalizarea unui eventual partaj. Pana ... (vezi toată discuția)