avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt sau litigiu civil?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt sau litigiu civil?

O persoană majoră a determinat prin diverse motive, o minora de 12 ani sa-i dea bijuteriile din aur, pe care le purta la ea, primite de la părinți: lanțișor, brățară, inel, spunându-i că i le va restitui ulterior, însă le-a valorificat la o casă de amanet. Este sau nu furt, pentru că o condiție a consimțământului este ca acesta să fie exprimat în cunoştinţă de cauză, adică să provină de la o persoană cu discernământ. Se impune expertiza medicală în privința minorei pentru a se constata dacă are discernământ?
Cel mai recent răspuns: gabriel85 , utilizator 16:17, 19 August 2014
Nu consider ca fapta s-ar incadra la furt.
Se poate discuta despre inselaciune sau in vechea legislatie era abuzul de incredere.
Se poate face fara probleme plangere la politie.
Este caz penal.
Raportat la elementul material al infractiunii, NCP reglementeaza chiar suplimentar celor trei modalitati alternative existente in fosta reglementare, folosirea pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop.
Parca la abuz de incredere as incadra mai degraba, desi si inselaciune poti spune ca este, cu siguranta insa vorbim de un caz penal.
Da, caz penal este indubitabil.
Se va ocupa politia si parchetul de caz si poate se recupereaza si prejudiciul.
Multumesc. Sunt lamurit acum ca este o infractiune prin nesocotirea increderii iar detaliile vor stabili care dintre cele doua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu incredere am jmprumutat o brățară de aur DanCristian199 DanCristian199 Buna ziua! Am împrumutat cuiva o brățară de valoare monetară și sentimentală sa se foloseasca de ea si sa mi o înapoieze,nu sa si o însușească sau ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere DanCristian199 DanCristian199 I am dat o brățară de aur unui amic iar acesta a băgat o la amanet fără să o recupereze,între timp s a vândut iar acesta nu mi a dat banii pe ... (vezi toată discuția)
Furt calificat ionut09 ionut09 ma scuzati ca va deranjez da am si eu o problema am 2 furturi un telefon si un inel de aur cred ca mia facut dosar penal ma duc la puscarie?? (vezi toată discuția)