avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... contestatie in anulare judecat cu legea veche
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

contestatie in anulare judecat cu legea veche

intr o contestatie in anulare so poate aplica legea penala mai favorabila daca fapta a fost comisa in timpul legii penale vechi? ideea ar fi ca contestatia in anulare sa fie judecat pe legea veche care poate fi admisa daca EXISTA O CAUZA DE NEPEDEPSIRE...si aici sa invoc faptul ca m am impacat cu partile vatamate (inselaciune) deci exista o cauza de nepedepsire
Faptul ca v-ati impacat nu reprezinta o cauza de nepedepsire, cauzele de nepedepsire sunt altele, dar si in cazul cauzelor de nepedepsire(art.16 alin.1 lit.h) ca si in cazul impacarii (art.16 alin.1 lit. g) solutia instantei este de incetare a procesului penal.
Legea nouă se aplică de la data intrării ei în vigoare tuturor cauzelor aflate pe rolul organelor judiciare, deci nu se pune problema aplicarii fostului C.P.P. in nici intr-un caz.
In NCPP, la contestatia in anulare este prevazut acest caz:
ART. 426 c.p.p.
Cazurile de contestaţie în anulare
Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:
a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate;
b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;
c) când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;
d) când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;
e) când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii;
f) când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii;
g) când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel;
h) când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă;
i) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.
#B
si pot sa invoc ca cauza de nepedepsire impacarea partilor? (inselaciune)
puncuskaa a scris:

si pot sa invoc ca cauza de nepedepsire impacarea partilor? (inselaciune)

Dvs cititi ce va scriu eu? v-am spus ca impacarea partilor, in conditiile legii, nu reprezinta o cauza de nepedepsire, reprezinta o cauza de impiedicare a exercitarii actiunii penale care duce la incetarea procesului penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazuri admise contestatie in anulare mezgageza mezgageza in ce cazuri sunt admise contestatiile in anulare in penal? (noul cod penal) (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare sanse - urgent Tempus Tempus Buna seara. Ce șanse ar fi sa fie admisă o contestație în anulare la un proces penal. Sotul meu a fost achitat în primă instanță iar la curtea de apel ... (vezi toată discuția)
Sentinta mai drastica primita la apel. Liviu 71 Liviu 71 Cu respect. In urma conducerii sub influenta alcoolului de peste 0.80 am primit la prima instanta amanarea aplicarii pedepsei de 8 luni de inchisoare, cu 2 ... (vezi toată discuția)