Daca sotul s-a separat in fapt , locuind totusi la adresa comuna , dar nu participa la cheltuieli nici emotional la intretinerea copilului major , dar elev de liceu , dupa cat timp pot cere in instanta pensie alimentara ? Ce alte cai de sustinere am ?
Buna ziua,
Cererea pentru pensia de intretinere a minorului se poate introduce in instanta din ziua in care unul din parinti refuza sa-l mai ajute.
Data acordarii este cea a introducerii cererii.
Cuantumul este:
- pentru un copil in intretinere - 1/4 din venituri
- pentru 2 - 1/3,
- pentru 3 sau mai multi copii - 1/2.
In situatia cand exista o sentinta ramasa definitiva si unul din parinti nu o respecta (nu trimite banii) atunci minorul sau celalalt parinte poate formula o plangere penala pentru abandon de familie.
Majorul va formula singur cerere si o va depune in instanta daca vrea ca parintele sa il intretina, nu il mai reprezentati dvs ca parinte.
Dvs dati divort daca tot sunteti separati si eventual faceti partaj.
Daca vrea ca parintele sa il intretina ? Este elev la liceu , la zi .
Parintii nu sunt obligati prin lege sa isi intretina copiii pana la definitivarea studiilor , dar pana la implinirea varstei de 25 de ani ? De ce trebuie sa treaca un copil , chiar daca are 18 ani prin socul emotional de a-si aduce parintele in judecata sau de a renunta la studii pentru a se intretine ?
Daca are nevoie de intretinere, am vrut sa zic. Daca ai nevoie si nu ti se da, trebuie sa ceri.
Pentru ca e major, are drepturile si obligatiile unui adult, nu il mai puteti dvs asista, reprezenta, dupa caz.
El va fi cel care isi va actiona in judeca parintele, daca parintele nu intelege de bunavoie ca e obligatia lui fata de copilul ( major) sa il intretina cat e la scoala si nu obtine venituri pt a se intretine singur.
Daca dvs considerati ca va avea socuri emotionale , nu il puneti sa faca asta si il sustineti numai dvs.
Aveti varianta sa apelati la avocat sau sa luati un model pt stabilirea pensiei de pe internet, puneti copilul sa o semneze, o trimite prin posta si cere judecata in lipsa.