avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainare bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainare bunuri

Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti ce modalitate de instrainare a unei case batranesti la tara ,catre o persoana nevoiasa , pot sa aleg pentru a plati taxe cat mai mici , eventual fara a mai face carte funciara si toata corvoada de acte necesare in cazul vanzarii . M-am interesat la un notar si mi-a spus ca evaluarea minima la care se calculeaza taxele pentru a-i face act de vanzare - cumparare este de 20.000 lei iar taxele m-ar costa in jur de 1200 lei plus cartea funciara 800 lei , deci in total 2000 lei , ceea ce mi se pare enorm . Multumesc !
Cel mai recent răspuns: akmalex , utilizator 16:58, 20 August 2014
Ca sa fie o instrainare legala, trebuie sa aveti act autentic si asta se face dupe ce aveti cadastru si intabulare, nu puteti evita plata taxelor decat daca nu ii faceti acte.
Multumesc pentru amabilitate ! Ceea ce-mi spuneti dvs. stiam si eu . Intrebarea mea era , care dintre variantele posibile este mai avantajoasa ?

Orice ati alege, va trebuie cadastru, iar daca va refereati la tipurile de acte prin care sa instrainati, nu e diferenta intre ele la bani, donatia e mai ieftina doar daca sunteti rude de pana la gradul 3 ca nu mai platiti impozit.
Oricum costurile cu cadastru si impozitul ar fi in sarcina dvs, iar pt autentificarea actului va trebui sa plateasca cel ce cumpara.
Nu ati zis daca vreti sa ii vindeti sau sa ii dati degeaba.

Multumesc !
Va sugerez sa incheiati o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, cu obligatia vanzatorulu de a se prezenta la notarul public, intr-un anumit termen ( 1-3 luni) si cu plata integrala a pretului stabilit la valoarea imobilului, din grila notarilor publici, dupa care in instanta se cere doar extras de sarcini - nu Carte Funciara. Asfel salvati banii de cadastru si intabulare. Mai mult, taxa de timbru ( calculata la valoarea imobilului dupa grila notarilor publici) se poate diminua, daca cumparatorul demonstreaza ca are venituri sub 600 lei/ membru de familie.

Alte discuții în legătură

Cum obtin extras carte funciara daca nu sunt proprietarul imobilului? ContSters83008 ContSters83008 Cum pot scoate un extras carte funciara in cazul in care nu sunt proprietarul imobilului? (vezi toată discuția)
Contract de schimb imobil-auto draghicidumitruadrian draghicidumitruadrian Buna ziua, Am o intrebare: Am vazut ca exista contractul de schimb. Doresc sa evit momentan costurile inutile cu cadastru etc (contract de vanzare-cump) si ... (vezi toată discuția)
Acte vanzare imobil adighe adighe Buna ziua si bine v-am gasit, Doresc sa vand un imobil proprietate personala, dar singurele acte pe care le am sunt contractul de vanzare-cumparare intre ... (vezi toată discuția)