avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC efectuat de tatal salariat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC efectuat de tatal salariat

Buna dimineata!
Copilul s-a nascut pe 13.08.2014 si tatal salariat vrea sa intre in CCC pana la 2 ani.
Mentionez ca mama copilului nu a lucrat niciodata.
Va rog sa-mi spuneti cand trebuie facuta cererea de suspendare CIM ( si decizia de suspendare) si in legatura cu actele necesare dosarului pentru obtinerea indemnizatiei, se intereseaza la primaria respectiva si in cat timp poate depune dosarul acolo?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 18 August 2014
elam, utilizator
Cel mai recent răspuns: elam , utilizator 10:02, 18 August 2014
1. Daca mama copilului nu poate beneficia nici de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal copilului poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului sau de la o alata data pe care o hotaraste el.

2. - Cand vrea sa intre in CCC face o cererere catre angajator prin care solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si cu celelalte acte se prezinta la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicita CCC.

- Actele, cu caracter general, necesare sunt:
 actul de identitate al solicitantului;
 certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
 certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
 adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
 adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
 declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
 declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
 declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
 dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
 dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
 dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
 alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

- Dar e bine sa mergeti la Primarie sa luati si cererea tip si lista cu actele necesare.


3. - O varianta mai buna din punct de vedere financiar ar fi ca tatal copilului sa solicite stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Actele necesare pentru stimulentul de insertie se solicita tot de la Primarie si se depun apoi tot acolo in termen de 60 de zile lucratoare de a data nasterii copilului.


4. - Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

- Deoarece mama nu beneficiaza de concediu de maternitate tatal poate solicita stimulentul de insertie cu data nasterii copilului.
Multumesc mult pentru ajutor!

O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie mitrofan emilia mitrofan emilia buna ziua daca mama care este salariata nu poate beneficia de CCC deoarece nu are venituri in ultimile 12 luni, poate tatal sa faca cerere pentru stimulentul ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie Total Contabilitate Total Contabilitate Buna ziua, am niste intrebari cu privire la stimulul de insertie. 1. Exista posibilitatea de a lua stimulul de insertie fara a intra in concediu de ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de ccc si de stimulentul de insertie? chirea chirea buna seara din nou , am si eu nevoie de cateva informatii.. sunt in luna a 8 de sarcina si incepand cu data de luni 27,01,2014 , voi intra in 5 zile de ... (vezi toată discuția)