avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cercetare accident de munca petrecut in anul 2011 si ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cercetare accident de munca petrecut in anul 2011 si reclamat la ITM in 2014

Buna ziua! Am primit urmatoarea speta de la un client si va solicit ajutorul pentru rezolvarea ei:
Astfel in noiembrie 2011 un angajat al societatii a fost implicat intr-un accident rutier din vina sa. Acesta era angajat ca taxietrist cu 2 ore timp inegal si avea obligatia ca la intrarea in serviciu sa anunte dispeceratul. Dupa ce a preluat masina acesta a produs un accident tamponand alta masina din accident rezultand avarierea grava a masinii societatii taximetristului. In martie 2014 societatea s-a indreptat impotriva taximetristului pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Acesta s-a adresat ITM-ului pentru plata concediului medical, ITM-ul amandand societatea in cauza pentru nedeclararea evenimentului de munca( evident abuziv-a se vedea OG 2 din 2001) si a dispus cercetarea evenimentului. In acest timp am aflat ca aceast domn si-a incasat concediul medical de la o alta societate la care lucra si lucreaza cu 8 ore si a dat declaratie ca evenimentul s-a petrecut in timpul lui liber. Acum intrebarile:
1. Pot sa solicit celuilalt angajator declaratia lui si concediile medicale( si daca da as dorii sa-mi spuneti si o baza legala)?
2.Pot sa-i solicit fostuli angajat sa-mi aduca copii(duplicate ) dupa acele concedii medicale din 2011 pe care sa aiba inscris codul de accident de munca?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:01, 20 August 2014
Da, in cazul unei actiuni in instanta la propunerea dvs., instanta poate solicita documentele respective de la angajator.
Da, in cazul unei cercetari penale, organul poate solicita documentele respective.
Da, in cazul unei anchete a ITM, puteti propune ca ITM-ul sa solicite documentele respective.
Da, in caz ca va intelegeti amiabil cu celalalt angajator, respectivul va poate pune la dispozitie documentele solicitate.
razvan79vl mentioneaza: "...ITM-ul amandand societatea in cauza pentru nedeclararea evenimentului de munca( evident abuziv-a se vedea OG 2 din 2001) si a dispus cercetarea evenimentului...."
Nu este vorba de o amenda abuziva, ITM a aplicat corect Legea ssm nr.319/ 2006
-art.39 (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite de angajatorii aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute de prezenta lege.
(5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispoziţiilor art.7 alin.(4) - (6), art.8, art.11 alin.(1) şi (3), art. 13 lit. q) şi s) şi ale art.27 alin.(1) lit.a) şi b).
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Daca considerati ca ITM a aplicat abuziv amenda firmei, nu vad, de ce nu contestati amenda contraventionala primita, in instanta.
Daca firma dvs. facea raportarea evenimentului produs si implicit cercetarea AM, atunci asiguratorul/ platitorul de concediu medical (casa de asigurari de pensii) era instiintata si se putea inregistra plata unui concediu medical cu cod de AM. Firmele cotizeaza obligatoriu la Fodul unic national de asigurare pentru AM si BP conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009.
Firma dvs. cum a platit soferul in perioada concediului medical ? In mod normal conform codului de pe certificat. Daca firma dvs. nu a raportat evenimentul, probabil ca si codul de pe certificatul medical a fost de boala.
Ce spital credeti ca poate emite un duplicat, dupa 3 ani si in plus, sa modifice si codul ?
La urgente, daca soferul nu a specificat ca era in timpul programului de lucru, fiind vorba de un eveniment rutier, este greu de crezut, ca se scria pe certificat cod de AM.
Daca soferul a primit plata pentru concediu medical de la firma la care lucra 8 ore, in baza propriei declaratii, ca evenimentul s-a produs in timpul sau liber, pe certificatul medical a avut inregistrat cod de boala si se plateste din alt cont decat cel pentru AM si BP.
Prin art. 13 din O.G. nr. 2/2001 se prevede că termenul de prescripţie în aplicarea amenzilor este în funcţie de „data săvârşirii faptei, în cazul contravenţiilor simple (care nu sunt continue” şi de „data constatării faptei, în cazul contravenţiilor continue”
ITM-ul a aplicat corect sanctiunea , necomunicarea producerii evenimentului fiind o fapta continua. Tocmai de aceia in lege termenul de comunicare este “de indata” si nu, sa zicem, 24 de ore, in care caz la 6 luni de la expirarea celor 24 de ore s-ar fi prescris.
Art. 27. - (1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune;

ART. 13 din OG 2/2001
(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) În cazul contravenţiilor continue termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continua în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.

razvan79vl a scris:

1. Pot sa solicit celuilalt angajator declaratia lui si concediile medicale( si daca da as dorii sa-mi spuneti si o baza legala)?
2.Pot sa-i solicit fostuli angajat sa-mi aduca copii(duplicate ) dupa acele concedii medicale din 2011 pe care sa aiba inscris codul de accident de munca?

Nu vad de ce va intereseaza declaratia anexata concediului medical care pana la urma e corecta find data la o alta unitate care nu are nici o legatura cu evenimentul produs, in timpul cand isi desfasura activitatea la unitatea dumneavoastra iar la acea unitate figura in timpul liber.
Dumnevoastra tr sa cercetati evenimentul din punctual de vedere al unitatii dumneavoastra. Codul de accident de munca de pe certificatul medical nu are nici o importanta, caracterul accidentului se stabileste de comisia de cercetare si se certifica prin avizul ITM-ului acordat dosarului de cercetare si nu de medicul care a eliberat certificatul medical.
Daca nu aveti certificate de consediu medical atunci ce concediu ati vrut sa decontati?
Puteti solicita de la unitatea sanitara care a acordat asistenta medicala de urgenta diagnosticul stabilit la prezentare accidentatului.

ART. 113 NM de aplicare a leg 319/2006 modificata aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari
(1) La solicitarea organelor care efectueaza cercetarea evenimentului, unitatea sanitara care acorda asistenta medicala de urgenta se va pronunta in scris cu privire la diagnosticul provizoriu, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea solicitarii.

Atentie, cand o persoana care are doua locuri de munca are probleme de sanatate trebuie sa intre in concediu medical la ambele locuri de munca, medicul de familie / medicul de spital eliberand un duplicat la formularul de CM pentru a fi dus la cel de-al doilea loc de munca (medicii si asiguratii, in marea majoritate, nu stiu asta, e stipulat in lege, nici eu n-am stiut dar sunt patit). Daca a obtinut venituri de natura salariala in perioada CM (adica era in CM la o firma si la cealalta era la program sau in CO), CNAS ar trebui sa-i ceara banii inapoi pe CM.
Cum l-ati platit dupa accident?
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident la locul de munca Razvan192 Razvan192 Buna ziua. In urma cu 2 zile am suferit un accident la locul de munca,nu la sediul firmei,ci la unul din punctele de lucru ale acesteia.Eu fiind șofer ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu Ionut.ion Ionut.ion Buna seara. As avea si eu nevoie de o lămurire într-o problemă. Spre exemplu, angajatul X se deplasează cu transportul în comun ( RATB din București) ... (vezi toată discuția)
Accident munca prin agresiune la locul de munca iuliandum iuliandum In data de 15.10.2014 am fost lovit cu capul in fata de catre un sef de al meu la locul de munca, in timpul programului de munca. Am apelat imediat de indata ... (vezi toată discuția)