Buna ziua,
Cunosc partea de legislatie a muncii in ceea ce priveste repausul saptamanal insa aici este o prevedere care mi se pare destul de vaga. Iau textul din Codul Muncii ca sa se inteleaga la ce fac referire:
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Ce nu imi este clar este urmatorul lucru: Sa presupunem ca avem un angajat care se incadreaza la alin(2). In acest caz daca are liber in luna iulie in zilele de luni si marti iar in luna august (pentru ca se face schimbul de tura) are liber vineri si sambata se incalca legea? Practic se acorda cele doua zile consecutive in timpul saptamanii dar acea persoana a muncit 9 zile consecutive. Asta inseamna ca se incadreaza la alin(4)?
Pe aceasta tema am gasit un articol:
[ link extern ] .
Multumesc.