avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere patrimoniala fost salariat detasat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere patrimoniala fost salariat detasat

Buna ziua,

daca am fost detasat la o institutie pana acum 2 ani si acesta a deschis un proces de raspundere patrimoniala importiva mea nu trebuiau sa ma anunte si pe mine? Adica nu erau obligati sa ma anunte ca am gresit ceva...sa imi solicite lamuriri etc? Adica m-am trezit ca apar pe portalul just.ro impreuna cu alti 6 fosti colegi, intr-un proces de raspundere patrimoniala deschis de institutia la care am fost detasat...
In general, am intalnit angajatori care incearca sa solutioneze amiabil o astfel de situatie.

Art.254 C.mun. prevede:
..
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Daca cuantumul prejudiciului este mai mare de 5 salarii minime brute pe economie (4500lei), legea nu dispune instiintarea salariatului .
Regulile de procedura care stabilesc cadrul raspunderii patrimoniale nu au de-a face cu "sanctionarea disciplinara" la care cred ca va ganditi.
Aici instanta sesizata va realiza comunicarea cererii de chemare in judecata (si eventualele inscrisuri depuse de reclamant), iar dvs aveti posibilitatea de a formula intampinare in 25 de zile calendaristice de la data comunicarii cererii.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Imputare amenda contraventionala conducatorului unitatii NINAIRINA NINAIRINA Buna ziua! Amenda care a venit pe institutie, avînd o valoare foarte mare se imputa conducatorului de unitate? Daca da,care sunt etapele? Precizez ca a fost ... (vezi toată discuția)
Raspundere salariat is_yka is_yka Cum trebuie sa procedez pentru a-i imputa salariatului amenda pe care societatea a primit-o, deoarece acesta nu a scos rovinieta. (vezi toată discuția)