avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii acordare indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii acordare indemnizatie somaj

Veniturile obtinute din dobanzi la depozite bancare sunt luate in considerare la acordarea indemnizatiei de somaj?
Dar cele din investitii (fonduri mutuale, actiuni)?
Cel mai recent răspuns: paulache , utilizator 16:54, 3 Iunie 2015
1. In calculul indemnizatiei de somaj se au in vedere numai veniturile pentru acre ati platit contributia pentru somaj.

2. Pentru veniturile din dobanzi la depozite bancare, fonduri mutuale, actiuni nu platiti contributie pentru somaj.
Multumesc, dar ma refeream la venituri din dobanzi care depasesc 500 lei/luna: se acorda indemnizatie de somaj in aceste cazuri? Nu ma refeream la cuantum, ci la conditii.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.


2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legiise intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.


3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer indemnizat sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Veniturile din dobanzile (de care vorbeam in raspunsul anterior) nu fac parte din "activitati autorizate potrivit legii" asa ca nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

6. Pentru un raspuns oficial puteti sa intrebati si la Agentia de Somaj de care apartineti sau direct la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro.
Din ce am vazut eu in "Hotararea 119/2014 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă", la acel art 15 din Normele de aplicare a legii 76/2002 nu numai ca se modifica aliniatul 2, privitor la "Activitati autorizate conform legii", cum l-ati cittat si d-stra, dar mai apare un nou aliniat, aliniatul 3, care spune:
" (3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil;
c) persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc şi venituri din transferul proprietăţilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare."

Deci, conform cu pct. c) eu inteleg ca veniturile din investitii (dobanzi, dividende, eventual vanzari actiuni) nu ar fi considerate ca venituri pentru un somer.
Asa este?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2015
paulache, utilizator
paulache a scris:

....

Deci, conform cu pct. c) eu inteleg ca veniturile din investitii (dobanzi, dividende, eventual vanzari actiuni) nu ar fi considerate ca venituri pentru un somer.
Asa este?


Intr-adevar, aceste venituri nu sunt considerate ca venituri realizate pentru o persoana care este somer.

Alte discuții în legătură

Vreau sa infiintez un pfa. kraincevik kraincevik Buna seara, sunt in somaj si vrea sa infiintez un PFA. Imi afecteaza indemnizatia de somaj? (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie somaj? filipf16 filipf16 daca am fost disponibilizt cu articol de somaj pot beneficia de indemnizatie de somaj daca mai lucrez la alt angajator cu carte de munca doua ore pe zi si am ... (vezi toată discuția)
Concediere de la al 2-lea job iliuta69 iliuta69 In cazul in care lucrez la stat cu norma intreaga si la privat cu jumate de norma iar privatul decide sa ma concedieze atunci ce drepturi am(somaj ,salarii ... (vezi toată discuția)