Recent angajatorul mi-a solicitat sa devin PFA pentru a ma plati pe aceasta cale. Toate bune si frumoase, dar sunt curios legat de urmatoarele aspecte la care nu gasesc lamuriri:
1) Daca am nevoie de concediu medical, patronul nu il plateste. Dar cine o face? Am dreptul la concediu medical?
2) Sotia mea urmeaza sa nasca. Am dreptul la acele 5-15 zile de concediu pentru tata si daca da, cine le plateste?
1. Daca sunteti PFA trebuie sa incheiati contracte de asigurare cu Casa de Pensii, cu Casa de sanatate si, eventual cu AJOFM si veti beneficia de stagiile de cotizare respective.
2. Ca PFA obtineti venituri supuse impozitarii si deci veti beneficia si de CCC si indemnizatia aferenta.
As sublinia: ca si pfa sunteti obligat sa inchetati contract de asigurare cu casa de asigurari de sanatate (CASS) si, daca nu mai aveti in paralel si un al contract individual de munca si cu casa de pensii (CAS-ul). Cu ajofm este facultativa incheierea acestui contract.
Vedeti OUG 44/2008 pentru detalii legate de pfa.
Multumesc pentru raspunsuri, totusi sunt inca nelamurit. Sa luam cazul urmator:
Sunt pfa de 3 luni, am platit CASS si celelealte dari si capat o gripa. Stau o saptamana, iau adeverinta de la medic. Ce ar trebui facut in continuare pentru a beneficia de venituri pe perioada respectiva? Si care e cuantumul veniturilor in situatia in care sunt pfa cu norma de venit?
Exista cumva asigurari private care sa asigure un venit in cazul unui concediu medical?