Recent angajatorul mi-a solicitat sa devin PFA pentru a ma plati pe aceasta cale. Toate bune si frumoase, dar sunt curios legat de urmatoarele aspecte la care nu gasesc lamuriri:
1) Daca am nevoie de concediu medical, patronul nu il plateste. Dar cine o face? Am dreptul la concediu medical?
2) Sotia mea urmeaza sa nasca. Am dreptul la acele 5-15 zile de concediu pentru tata si daca da, cine le plateste?
Multumesc pentru detalii, tudorvaleriu. :)
Posibil sa fie eu obosita la ora asta dar in legea 19/2009 eu tot nu gasesc unde este specificat acest aspect. #-o:-/ :slap:
In schimb in legea 19/2000 este negru pe alb, valoarea minima asigurata : o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Azi am fost la Casa de Pensii de la noi din oras si mi-au spus acelasi lucru. Am sa caut si eu (acum e noapte si sunt obosit) si o sa va spun despre ce e vorba. Trebuie sa fie un act normativ.
Cred (sper ) ca am gasit . Este vorba de OUG 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale.
Am gasit pe site-ul www.pensiiprahova.ro si mesajul din care ati citat dvs, dar nu cred ca este aceiasi situatie. Persoana careia i s-a dat raspunsul din care ati citat este definit la art 5 alin 2 din legea 19/2000 (OUG91/2007 rectificat), pe cand pfa-ul este enumerat la art.5 alin 1.
Art.5 alin1
(1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj, ajutor de integrare profesionala sau alocatie de sprijin, ce se suporta din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete agricole si forestiere;
g) persoane care desfasoara activitati agricole in cadrul gospodariilor individuale sau activitati private in domeniul forestier;
h) membri ai societatilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultura;
i) persoane care desfasoara activitati in unitatile de cult recunoscute potrivit legii si care nu au incheiat contract individual de munca;
Art 5 alin2
["(2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1).
Dar mai bine o deslusim maine, pentru ca acum deja incepe sa fie tarziu :yawn:
Buna ziua ! activez ca PFA , in urma unei fracturi sunt in concediu medical din 5 mai.Cotizez la casa de sanatate ,
Intrebare : banii de concediu medical se calculeaza dupa declaratia estimativa pe anul 2009 sau dupa media veniturilor din
ultimele 12 luni , dupa care am platit catra casa de asigurari de sanatate ?