avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical pentru PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical pentru PFA

Recent angajatorul mi-a solicitat sa devin PFA pentru a ma plati pe aceasta cale. Toate bune si frumoase, dar sunt curios legat de urmatoarele aspecte la care nu gasesc lamuriri:
1) Daca am nevoie de concediu medical, patronul nu il plateste. Dar cine o face? Am dreptul la concediu medical?
2) Sotia mea urmeaza sa nasca. Am dreptul la acele 5-15 zile de concediu pentru tata si daca da, cine le plateste?

Multumesc pentru lamuriri
Cel mai recent răspuns: Doru Vasile , utilizator 16:48, 22 Iunie 2009
Ca si pfa cotizati 6.5% / luna din veniturile castigate, similar cum dati lunar in prezent 5.5% din venitul brut. Cu documentul de concediu medical pe care il primiti de la medic va prezentati la casa de asigurari de sanatate. concediul medical se deconteaza in functie de codul trecut pe concediu (bolile obisnuite 75%, urgentele medico-chirurgicala 100%, etc).

Cu siguranta se stabileste o baza de calcul a zilelor de concediu medical , care cred ca este la fel ca in cazul unui CIM (ultimele 6 luni anterior datei acordarii concediului medical).
Eu personal nu am lucrat ca si pfa pana in prezent nici nu am avut colaborari cu pfa la firmele cu care am colaborat sa va pot ajuta cu mai multe informatii. Ce v-am redat este din cunostintele mele privind legislatia care reglementeaza pfa-ul si reforma in domeniul sanatatii. V-as sfatui insa sa scrieti un email la cass in care sa solicitati un raspuns punctual. Pana la urma dansii sunt cei mai indicati sa va furnizeze informatiile legate de acest subiect.
De multe ori si noi oamenii de HR intelegem legea intr-un fel si de la institutiile statului ni se "traduce" sub alte forme.




Cu acelasi cred in fata, adaug si eu ca sumele luate in calcul pentru concediu medical in cazul PFA vor fi cele la care ati cotizat la CASS.
Din cate stiu PFA poate cotiza minim la valoarea salariului minim de baza pe economie care e 600 ron ( dar cred ca puteti solicita sa cotizati si la sume mai mari daca vreti)
Daca veti cotiza la 600 lei, in baza de calcul a medicalului va fi luata in considerare aceasta valoare ca venit.
La CAS (casa de Pensii) valoarea sumei asigurate poate fi intre intre 31.3%-41.3% din : o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit in 2009 (respectiv 1693 lei) si maxim 5 salarii medii brute pe ecomonie.
La CASS e procent fix din valoarea veniturilor.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
crimson, utilizator
Multumesc pentru rectificare (mea culpa), este corect ce zice colega crimson, eu ramasesem cu gandul ca 600 este valoarea minima de cotizare la sanatate in cazulk in care pfa obtine venituri ami mici de atat. In cazul obtinerii de venituri mai mari se vor lua intradevar in calcul acele venituri si la plata contributiei la sanatate si la deci si la baza concediului medical.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
:offtopic: Eu n-am "spus" nimic :) !

Alte discuții în legătură

Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Contract cu cas pentru pfa shnex shnex Salut! Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Cotizatia cas de ce este obligatorie? onicris onicris Buna ziua! Ma intereseaza ce posibilitate am sa nu mai cotizez la casa de sanatate. Ca angajat , e obligat angajatorul sa opreasca si sa plateasca, e clar. ... (vezi toată discuția)