avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO

Se poate face plangere la CEDO impotriva unei hotarari definitive de la ICCJ, in urma unui proces penal, si daca da in cat timp s-ar solutiona?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:17, 20 August 2014
da, dacă există încălcări ale drepturilor. nu dacă e vorba de sentința în sine.
Vedeti aceste articole :
- Cum poti da statul in judecata la CEDO, daca ti-au fost incalcate drepturile
www.avocatnet.ro/content/art...

- Din 2014 se schimba modul de intocmire a unei cereri CEDO. Cum vei putea da statul in judecata incepand de anul viitor?
www.avocatnet.ro/content/art...

sau

aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc!
Maria_1980 a scris:

Se poate face plangere la CEDO impotriva unei hotarari definitive de la ICCJ, in urma unui proces penal, si daca da in cat timp s-ar solutiona?


Stimată doamnă,

De făcut o aplicație la Curtea Europeană, evident se poate face, cu condiția întrunirii criteriilor de admisibilitate specifice unei astfel de cereri, arătate, în special de art. 34, 35 ale Convenției. Urmăriți, deci, link-urile indicate de către colegul @freeelis și vă puteți face o idee generală despre respectivele cerințe.

Cât despre timpul soluționării cererii, acesta nu este indicat de o normă a Curții Europene.

Totuși, din cutuma acestei instanțe, de regulă, se procedează astfel:
- o decizie de inadmisibilitate în principiu se primește destul de rapid, în maxim 6 luni- 1 an de la ultima corespondență purtată cu instanța din Strasbourg;
- dacă aplicația este, în schimb, admisibilă în principiu, nu se pot da termene nici măcar orientative, judecarea unei astfel de cereri putând dura un număr indefinit de ani.

Prin urmare, în general, dacă cererea dvs va fi respinsă în prima etapă, cea a admiterii în principiu, decizia de inadmisibilitate poate fi comunicată într-un timp rezonabil, procedura de analizare a cererii după etapa admisibilității în principiu cere mult mai mult timp, însă.

Nu în ultimul rând, dacă nu întocmiți o cerere cu respectarea exigențelor Regulamentului, o cerere, deci, completă, Curtea ar putea să refuze judecarea acesteia. Un astfel de răspuns îl puteți primi în cteva luni de la introducerea aplicației.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatii pentru dosar cedo dactari dactari buna ziua am o actiune trimisa la CEDO de aproape cinci ani . In prinele luni am fost solicitat pt a completa dosarul cu noi documente cea ce am facut Am ... (vezi toată discuția)
Cedo, etape Maria_1980 Maria_1980 Buna ziua, As dori sa stiu care sunt etapele prin care se poate face o plangere la CEDO si in cat timp se solutioneaza acestea? Va multumesc (vezi toată discuția)
Durata proces cedo oancon oancon Care este termenul in care CEDO se pronunta in legatura cu admisibilitatea unei plangeri? (vezi toată discuția)