avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Obligatii contributii obIigatorii PFA in caz de ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Obligatii contributii obIigatorii PFA in caz de neincasare venit

Bună ziua,

Vă rog frumos să mă ajutați cu următoarea situație:

Sunt PFA in partidă simplă și am emis o factură pe data de 15-aug corespunzătoare serviciilor prestate pe luna iulie, iar pe data de 15-sept urmează să emit o nouă factură pentru serviciile prestate pe luna august pentru o companie X. Din cauza unor probleme financiare, această companie X nu și-a achitat facturile către furnizori la termenul stabilit în contract, inclusiv către mine, și este foarte posibil să nu își onoreze obligațiile nici în perioada următoare, întrucât a intrat în această lună in insolvență.

Problema este că această companie X reprezintă singura sursă a veniturilor care le obțin ca PFA (sau cel puțin a celor care ar trebui să le primesc). Neclaritatea mea este următoarea: Știm că până pe data de 25 ale fiecărui trimestru PFA trebuie să își achite contribuțile la CAS și CASS, respectiv impozitul pe venit. Ținând cont că facturile sunt emise, însă încasarea nu a fost efectuată, în continuare sunt obligat să plătesc impozit și contribuții pe 25-sep? Practic, ar trebui să dau bani statului din buzunarul propriu în condițiile în care .... nu am încasări ?!

Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: georgeenciu , utilizator 18:56, 20 August 2014
- din pacate trebuie sa achitati contributiile si impozitul anticipat (buzunarul PFA este si buzunarul dvs personal)
- anul urmator la depunerea declaratiilor definitive daca nu aveti venit realizat vi se va restitui impozitul platit in acest an
- contributiile nu se restitutie
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
georgeenciu, utilizator
In completarea celor scrise mai sus, la inceput de an, daca ati optat pentru impozitarea pe venit real, ati depus D220 cu venitul estimat pentru 2014 iar toate acele plati care se fac anticipat in contul impozitului pe venit si contributiei la sanatate, sunt calculate fata de acel venit estimat.
@georgeenciu și @george-neagu , vă mulțumesc mult pentru răspunsuri.

Din păcate, pentru mine, buzunarul meu se umplea doar din prestarea de servicii ca PFA pentru această minunată companie X.

Aș mai avea o întrebare, dar posibil să țină de alt topic (sper să nu mă înjurați :"> ):

În contract am adăugată clauza conform căreia, în cazul în care Beneficiarul nu achită datoriile, îi pot aduce penalizări de 0.1% din suma datorată pe zi. Luând în considerare că factura a fost deja emisă pe valoarea contractată și trimisă deja Beneficiarului, cum trebuie să procedez în acest caz? Stornez factura inițială și refacturez la data achitării pe noua valoare actualizată cu penalizările corespunzătoare? Sau, emit o nouă factură doar cu penalizările aferente facturii respective?

Mulțumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
Alex265, utilizator
emiteti o noua factura cu valoarea penalitatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas si cass pt. venituri din activitati independente stefanelul stefanelul Buna ziua, Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe ... (vezi toată discuția)
Facturi de comision cu impozit de 16% retinut la sursa cane petruta cane petruta Buna ziua. As dori sa ma lamuresca si pe mine cineva. Am un PFA cu caen 8291 neplatitor de TVA, emit facturi in care am un venit brut si incasez un venit net ... (vezi toată discuția)
Grup de firme: un salariat dintr-o firmă pleacă în delegație externă pentru o altă firmă din grup. cum refacturez biletul de avion, cu sau fără tva? miki72 miki72 Un salariat al firmei (alfa) pleaca in delegatie externa de afaceri pentru o alta firma din grup(beta).Ambele firme sunt din Romania si sunt inregistrate in ... (vezi toată discuția)