avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor

O nepoata de sora mi-a lasat in grija fetita de 5ani si a plecat in italia cu sotul si cu copilul pe care il are cu acesta.Fetita este a altui barbat , un turc , care este trecut pe certificatul de nastere si care nu a vrut sa mai stie de fetita de la varsta de 1 an.
De 1 an nepoata nu a mai dat nici un semn de viata , nu raspunde la telefon,nu trimit nici un ban nici pentru fetita.Eu lucrez si duc fetita la camin.
Cum sa procedez ca sa iau fetita in plasament familial , ca sa o feresc de faptul ca ei sa vina si sa o dea altor persoane , care nu se pot ocupa corespunzator de ea- nu o vor duce la gradinita sau la camin , ceea ce ii va afecta educatia.
Am fost la autoritatea tutelara din Orsova si mi-au spus ca nu pot obtine plasamentul familial pentru ca imi trebuie declaratia nepoatei ca este de acord si mai mult , atunci cand sotul nepoatei a plecat in Italia si mi-a lasat fetita am dat o declaratie la protectia Copilului ca am grija de fetita.Dar eu am dat aceasta declaratie gandindu-ma ca ei nu vor uita de fetita si se vor ocupa de intretinerea ei.Insa acest lucru nu s-a intamplat.Mai rau. Cand sotul nepoatei a venit de sarbatorile de iarna in tara i-am cerut sa-mi dea toate hainele fetitei care au ramas la el acasa si a raspuns ca i le-a dat surorii lui care e gravida.Mentionez ca erau multe hainute care erau foarte bune pentru ea in aceasta vara.Deci a adus un prejudiciu patrimonial copilului.Daca il intreb unde este nepoata spune ca nu stie.Cum poate fi obligat sa spuna adresa unde e nepoata mea , pentru a putea sa obtin si eu incredintarea fetitei?Mentionez ca imi este absolut necesar un act prin care mi se incredinteaza fetita , intrucat am inscris-o la scoala.
La protectia copilului mi s-a spus ca nu voi pute obtine decat curatela pentru inscrierea la scoala si pentru obtinerea alocatiei de stat.
Mentionez ca asa zisul tata are rezidenta si contract de munca in Italia.nu poate fi obligat la intretinerea fetitei?Cum sa procedez?
Va multumesc pentru atentie si as fi bucuroasa daca mi-ati da un raspuns.
Pare suspect faptul ca nepoata dvs. n u se mai intereseaza ce fetita. Nu prea stiu ce puteti face , daca fetita ar fi fost sub masuri de protectie in vreun centru de plasament , ce ide acolo v-ar fi putut da fetita in plasament familial, asa insa, este mai complicat , iar procedura este cea despre care vi s-a spus. Tatal ( vitreg ) al fetitei nu poate fi obligat la pensie de intretinere . Insa ,mie mi se pare suspect, repet, ca nici sotul nepoatei sa nu stie despre ea nimic> cum este posibil? si cum de a venit acesta singur in tara de sarbatori?
Eu v-as recomanda sa luati legatura si cu alte rude si vedeti ce puteti afla , poate nepoata a mai tinut legatura cu cineva din familie. Altfel..ma tem ca daca va trece ma i mult timp fara a afla vesti , va trebui sa i nteprindeti ceva...sa nu se fi intamplat ceva. Pana una alta , fetita este cu dvs. , aveti grija de ea si cred ca va veti descurca. In privinta tatalui natural, mai ales ca a recunoscut-o ca fiind a lui, ma gandesc ca ati putea sa incercati prin lege la plata pensiei de intretinere, desi va fi mai complicat, itrucat este cetatean turc. Mult succes
Eu cred ca se poate obtine incredintarea.
Incercati sa va cautati un avocat de acolo de unde sunteti care sa stie cum sa faca.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc.
Nepoata si-a luat copilul pe care il are cu sotul ei si a plecat de la el.Lui ii convine situatia pentru ca a scapat de orice obligatii , e " tanar si nelinistit".Nepoata e tot in italia dar nu stiu unde. Mama ei e si ea in italia , de fapt ea si-a chemat fiica acolo , dar nici ea nu stie une e.nepoata. Se ascunde de fapt de mine , pentru ca are foarte multi bani sa-mi dea inapoi.De fapt , acesta a fost motivul pentru care a plecat , ca sa-si poata plati datoria. Pe turc nu am cum sa-l dau in judecata pentru ca nu ii am decat numele pe certificat.
In acest caz , inseamna ca acest copil nu are dreptul la nici o protectie din partea statului.Dupa ce ca e abandonata de parinti nici legea nu o ajuta cu nimic.Mai ales ca din iulie urmeaza sa se inchida societatea unde lucrez si intram toti in somaj.
Mentionez ca nu vreau sub nici o forma sa mi se ia fetita , intrucat de la nastere a trait departe de mine doar 2 ani , si ea e de asemene foarte atasata de mine.Nu concepe sa fie despartita de mine.Pentru varsta ei este foarte matura.
In legatura cu avocatul nu am rezolvat nimic.Toti zic ca e un caz foarte complicat si nu se baga.De la Protectia Copilului de la judet nu-mi dau nici o solutie . Ma trimit tot la oras , unde ma lovesc de acea declaratie.Dar nu inteleg.Chiar daca eu am dat declaratie ca am grija de fata , nu era obligatia lor de a o intretine , iar in lipsa acestei intretineri se considera abandonata?Nu era obligatia celor de la protectia copilului sa ia masurile legale de protectie , cunosand situatia?
Ca legea spune ca in 5 zile de cand au cunostiinta de cazuri de abandon , trebuie sa actioneze.Am inteles eu gresit?
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
anacami2, utilizator
va prezentati la Directia Judeteana de Asistenta si Protectia a Copilului, prezentati situatia si cereti copilyul in plasament. se ocupa ei de formalitati.
Am fost la judet si cei de acolo m-au "plasat " tot la Orsova.De acolo nu-mi dau decat curatela.Dintr-o alta tematica de pe forum , referitoare la curatela , dna moderator AVLIL a explicat ca acesta procedura nu se aplica decat la persoanele majore. Atunci de ce mi se spune ca nu pot primi decat curatela si nu tutela sau plasament familial?Eu de fapt doresc sa fiu reprezentantul legal al fetitei.

Alte discuții în legătură

Divort cu un copil minor elabina elabina Am deschis divortul in iunie 2010 primul termen in octombrie 2010,pana sa ajung la primul termen am renuntat la divort.Eu lucrez in italia cu contract de munca ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor catre mama titan titan Buna ziua, Din urma unei precedente casatorii,a rezultat o fetita,acum in varsta de 12 ani.In urma unei hotarari judecatoresti din 2001,aceasta mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Minor BIANCA_MARIO MOISE BIANCA_MARIO MOISE buna seara, dau o pensie alimentara de 800 de ron,fetitei mele de 16 ani ,fata e incredintata fostei soti,acum o luna fata mea a parasit tara si a plecat la o ... (vezi toată discuția)