avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Intrarea unui nou asociat intr-un ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Intrarea unui nou asociat intr-un ONG

Buna ziua.
Am si eu doua intrebari:
1.Ce pasi trebuie sa parcuragem pentru a adauga un nou membru in ONG?
2. Ce trebuie sa facem daca unul din membrii (presedintele) vrea sa iasa din asociatie?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:37, 5 Septembrie 2014
hotarari ale AGA ONg pe care le veti inregistra la judecatoria unde este inscris ONGul ca si acte modificatoare ale actului constitutiv+statutului
Adeziunea la un ong se depune in scris, pe un formular stabilit de ong, se discuta in comitetul director (care trebuie sa aiba si acest rol) si daca e cazul, se admite sau se respinge. Apoi odata aprobata, persoana va figura pe lista membrilor cu drepturi depline care vor fi convocati la urmatoarea adunare generala, va trebui sa plateasca cotizatia de membru, etc. Nu e cazul sa se inregistreze la judecatorie.
Se va depune la judecatorie procesul verbal al sedintei adunarii generale in care se aproba componenta structurii de conducere, daca persoana care devine membru candideaza si e aleasa in structura de conducere in urmatoarea adunare generala.
Persoana care doreste sa renunte la functiile ocupate in ong si la calitatea de membru, depune in scris o solicitare catre comitetul director. Acesta va lua act de vointa persoanei si va fi stearsa din tabelul cu membrii convocati la urmatoarea adunare generala.
Nu se va comunica la judecatorie doar faptul ca a renuntat persoana in cauza ci noua structura de conducere.
Va multumesc!
De mentionat ca exista unele judecatorii care in ultimii ani au inceput sa dea legii niste interpretari aberante in sensul ca primirea ca membru in asociatie produce efecte doar de la data operarii prin instanta in actele constitutive a actualizarii listei de membri, dat fiind ca in OG 26 / 2000 se prevede ca lista membrilor e parte integranta din statut si actul constitutiv si ca modificarile de Statut si Act Constitutiv se aproba de AG si exceptie expres prevazuta e doar modificarea de sediu, ce poate fi decisa de Consiliul Director.... Desi logic ar trebui subinteles ca acceptarea de noi membri si implicit modificarea listei membrilor ar trebui considerata ca in atributia CD nu a AG si ca in privinta asta cel putin operarea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor sa aiba doar rol de publicitate, nu de incepere a efectelor juridicice, cum interpreteaza unii din cauza stupidei prevederi din Ordinul MJ 954 / B / C / 2000.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)
Despre ong-uri ARKzad ARKzad dupa o scurta perioada de la infiintarea unui ONG, inscris in reg.ONG pe tara si avand deschis cont in banca,activitatea este intrerupta din cauza ... (vezi toată discuția)
Un membru fondator dorește sa iasă din asociație. Mirela1662 Mirela1662 Bună ziua, vă rog să mă ajutați în următoarea problemă: O asociație în curs de constituire cu 3 membri fondatori , s-a emis de către judecatorie ... (vezi toată discuția)