avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt propietara locuintei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt propietara locuintei

Buna ziua, cu rugamintea de a raspunde in limita timpului disponibil la o intrebare care pt mine e un lucru important pt linistea mea voi incerca sa va dau detalii cat mai exacte: Conform deciziei nr.. sunt propietara apartamentului cu 2 camere copropietar fiind fostul meu sot .In anul ... divortez avand la data respectiva un copil minor, mi se atribuie folosirea locuintei si se dispune evacuarea paratului. Urmeaza o perioada de incercare pt impacarea cu fostul sot din care se naste cel de al doilea copil fiind recunoscut de acesta. Incercarea impacarii esueaza fiecare traind pe cont propiu. In anul.. fostul sot decedeaza in momentul acela locuind la o alta adresa... Nu am facut niciodata partajul. succesiune .... In momentul de fata in apartamentul de 2 camere in care eu sunt propietara locuim 5 persoane: fiul cu nora in sufragerie ,fata in dormitor iar eu impreuna cu concubinul meu ni-a ramas bucataria .Tinand cont de starea mea de sanatate ,sunt pensionata medical de spatiu mic de care suntem obligati sa traim va rog as dori sa stiu ce obligatii am pentru copiii majori unul are 21 si altul 30 ca parinte si daca am vreo sansa sa-i determen de as lua viata in propiile mani asa cum am facut si eu la timpul meu specificand ca relatiile dintre noi nu sunt prea ortodoxe si care i-mi pun viata in pericol. Va multumesc
dvs fiind sotia supravietuitoare aveti dreptul la 1/2 din apartament + 1/4 . deci trei sferturi din apartament va revin dvs .
ar trebui sa faceti succesiunea dupa sotul dvs decedat . copiilor le revine 1/4 din apartament, deci cu mult mai putin decat dvs .
deci , ar trebui ca dvs careia va revin cotele mai mari din apartament sa stati in sufragerie :Diar ei in bucatarie .
am glumit, sper ca ati luat-o ca atare .
dupa ce faceti succesiunea , ati puea vinde apartamentul daca si copii vor acest lucru, iar dvs ati putea sa va luatu o garsoniera din banii de pe apartament, in care sa va mutati cu concubinul .
sau ati putea sa pastrati apartamentul si sa le oferiti bani copiilor, sa va doneze dvs partea lor din mostenire , cotele lor. si ei sa se mute . putin probabil insa, fiindca prea mult nu ar obtine de la dvs, tinand cont de cotele ce le revin.

de evacuat nu aveti cum sa-i evacuati, avand si ei dreptul dupa tatal lor sa locuiasca in apartament .

roxanel a scris:

dvs fiind sotia supravietuitoare aveti dreptul la 1/2 din apartament + 1/4 . deci trei sferturi din apartament va revin dvs .
ar trebui sa faceti succesiunea dupa sotul dvs decedat . copiilor le revine 1/4 din apartament, deci cu mult mai putin decat dvs .



Nu prea ati citit atent. Doamnei i-a fost atribuit apartamentul prin hotararea de divort/partaj. Este proprietara asupra acestuia. Despre ce cote vorbiti dumneavoastra? Daca tot raspundem, haideti sa citim atent mesajul si sa nu raspundem aiurea. E doar un sfat.

Doamna, apartamentul este al dumneavoastra si puteti face ce doriti in el. Copii fiind majori, nu aveti nicio obligatie legala fata de ei, in cazul in care nu au nicio problema medicala care sa ii puna in imposibilitatea de a se intretine singuri. Aveti o obligatie morala sa-i sprijiniti, dar nu una legala.
roxanel,iti multumesc pt ca ai citit cu atentie mesajul pe care l-am trimis in sfarsit am gasit si eu un Forum unde poti afla raspunsurile la intrebarile care te preocupa,sper ca legal sa fie totul asa cum mi-ai spus.Iti doresc numai bine.
buna ziua,

daca inteleg bine, aveti atribuit apartamentul in urma divortului ca folosinta
trebuie sa luati legatura cu un avocat, prima discutie este in principiu gratuita
trebuie sa clarificati daca ati obtinut ceea ce se numeste drept de uz (folosinta) sau drept de abitatie pe toata durata vietii ?! sau altceva...

asa ca mergeti cu sentinta aceea de divort si cu atribuirea apartamentului la un avocat

asa veti termina cu intrebarile chinuitoare, presupuneri, succes !
p.s. in legatura cu cotele, daca s-ar pune problema de succesiune in urma decesului sotului/coproprietarului, atunci e altceva :
- in cazul cuiva aflat in varianta succesiune dupa deces sot: aveti jumatatea dvs. din apartament si UN SFERT din jumatatea sotului, rezulta pentru copii 3/4 din jumatatea sotului
- in varianta succesiune dupa deces coproprietar nu am idee cum se pune problema, sper sa va raspunda cineva din domeniu...
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
iesiredinindiviziune, utilizator
iesiredinindiviziune a scris:

p.s. in legatura cu cotele, daca s-ar pune problema de succesiune in urma decesului sotului/coproprietarului, atunci e altceva :
- in cazul cuiva aflat in varianta succesiune dupa deces sot: aveti jumatatea dvs. din apartament si UN SFERT din jumatatea sotului, rezulta pentru copii 3/4 din jumatatea sotului
- in varianta succesiune dupa deces coproprietar nu am idee cum se pune problema, sper sa va raspunda cineva din domeniu...


Foarte bine punctat!!! Unii au o mare problema cu aprecierea corecta a cotelor succesorale #-o

Doamna a spus foarte clar ca la momentul decesului, era divortata de sot, deci..... nu mai are drept de succesiune dupa acesta!!!

1. In cazul in care dreptul de proprietate a fost dobandit in timpul casatoriei:
Teoretic ea are cota indiviza de 1/2 din dreptul de proprietate asupra apartamentului, iar in masa succesorala dupa sot intra cealalta cota de 1/2, care va fi mostenita in cote egale de copii acestuia.
In aceasta situatie ar mai putea exista situatia in care doamna poate face dovada ca ar avea un procent mai mare din bunurile dobandite impreuna in timpul casatoriei cu fostul sot.... dar nu ne-a relatat nimic in acest sens... asa ca este o simpla varianta

2. In cazul in care la momentul divortului apartamentul era doar in folosinta si a fost dobandit ulterior divortului, doamna ar putea avea intreg dreptul de proprietate.

Sunt prea putine date pe care le avem pentru a putea avea o privire mai exacta asupra situatie.... mai este si exprimarea "Conform deciziei nr.. sunt propietara apartamentului cu 2 camere copropietar fiind fostul meu sot ...." care decizie??? din ce an??? emisa de cine???? este anterioara sau ulterioara divortului????
Prea multe presupuneri!!!!

Va recomand sa mergeti cu toate actele la un avocat pentru o consultatie.... Cred ca este absolut necesar sa fie studiate toate actele dvs pentru a va evalua situatia in mod concret si real!!!

Alte discuții în legătură

Partaj ioan grigore ripa ioan grigore ripa Tatal decedat din 1996...mama in viata.Cei doi au dobindit impreuna un apartament in care au trait impreuna cu cei 4 copii.Mama divorteaza..iar apartamentul ... (vezi toată discuția)
Divort cu partaj-apartamentul socrilor carolina22 carolina22 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Impreuna cu sotul meu si cei 2 copii am locuit timp de 20 de ani impreuna cu socrii mei, in apartamentul lor. ... (vezi toată discuția)
Cat inseamna cota parte pentru unul din cei doi copii ai tatalui decedat dintr-un apartament? Vicky1 Vicky1 Tatal a decedat si a lasat in urma o sotie si doi copiii. Cat inseamna cota parte a unuia dintre cei doi copiii? Daca apartamentul valoreaza 52.000 euro ... (vezi toată discuția)