avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Filmare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Filmare

Buna ziua. Va scriu in legatura cu o problema mai delicata. Iubitul meu m-a filmat in timp ce noi intretineam relatii sexuale. Nu am stiut lucrul asta. Dupa o perioada, cand am vrut sa pun capat relatiei, mi-a spus ca m-a filmat de cateva ori in timp ce faceam sex amenintandu-ma ca daca ma despart de el va pune filmarea pe internet si vor vedea parintii si toata lumea, iar acum ma sileste sa stau langa el fortat, din pricina acelor filmari. Ori de cate ori incerc sa pun capat relatiei, el ma opreste cu acele filmari. Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal exista vreo pedeapsa pentru faptele lui. Cum il pot opri? Va rog din suflet sa ma ajutati cumva...
Cel mai recent răspuns: Cristian Robert , utilizator 17:28, 19 Februarie 2021
Depuneti plangere penala pentru santaj.

Conform art. 207 alin. (1) Noul Cod penal, santajul reprezinta:

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Va trebuie si probe. Poate reusiti sa il filmati/ inregistrati cand va santajeaza. Poate va trimite vreun sms cu acest lucru. Poate spune si in prezenta altora si ii puteti aduce ca martori.
Fapta persoanei respective constituie infractiunea de santaj. Teoretic, puteti face plangere la politie impotriva lui pentru acest lucru.
Codul penal: Art. 207
ªantajul
(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.


Practic, sugestia mea este sa incercati sa va gasiti un avocat care sa va ajute cu eventuala plangere si ancheta penala, mai ales sa va ajute sa va faceti dovezi ca sunteti santajata. Din ce descrieti, ma astept ca in acest moment santajul sa se petreaca intre patru ochi, de aceea la politie va fi cuvantul lui impotriva cuvantului dvs., iar un avocat va sti ce sa va sfatuiasca despre cum sa adunati dovezi din timp si cum sa puna problema in fata politiei sau a procurorului.
Ar fi bine sa aveti un avocat alaturi si pentru a analiza daca mai sunt si alte infractiuni savarsite, si pentru cazul in care, doamne fereste, filmarile respective ajung intr-adevar pe internet.

Ar fi interesant de stiut si varsta dvs. si in ce masura aveti nevoie de ajutorul parintilor in acest caz (moral, material si legal). Daca sunteti minora, atunci este posibil sa nu va puteti descurca fara asistenta parintilor.
Si daca nu sunteti minora, este de analizat daca nu ar fi mai bine sa le spuneti dvs. parintilor toata tarasenia, just in case.
Problema este ca daca faceti plangere penala, cel putin o parte din poveste poate sa devina publica foarte usor.
Daca prietenul santajist este minor, atunci este discutabil in ce masura ar putea fi acuzat de santaj (in functie de varsta exacta si de discernamantul pe care il are sau nu)

Cel mai important: relatia in care va aflati este una abuziva, iar prietenul cu pricina este un santajist ordinar si un infractor. Trebuie sa iesiti din ea cu orice pret (dupa parerea mea chiar cu riscul ca filmarile sa ajunga pe internet), si sa nu va lasati atrasa sa continuati o astfel de relatie. Cereti sprijinul celor din jur si nu continuati mizeria asta.

Va rog sa reveniti daca mai aveti intrebari.
Va multumesc mult pentru ajutorul dvs. Nu este minor, iar eu am 22 de ani.Locuiesc la tara, iar momentan nu imi permit un avocat sa ma ajute. Nu am spus nimanui despre asta, si nici nu indraznesc deoarece am ambii parinti cu afectiuni cardiace si ma tem sa nu li se intample ceva. Nu am stiut ca sunt filmata. Mi-a spus lucrul asta dupa un timp, cand relatia noastra nu mai mergea si am vrut sa pun capat. Apoi, mi-a spus ca are mai multe filmari cu mai multe fete, si ca alea le tine pentru el, asta fiind un capriciu de-al lui. Sper totusi ca putina omenie i-a mai ramas si il voi convinge sa stearga filmarea. Desi mari sperante nu am, si sunt constienta ca sunt sanse mari sa ajunga pe internet. Insa, daca acest lucru se va intampla, am sa fac toate demersurile pentru a fi pedepsit. Va multumesc inca o data, sprijinul dvs m-a ajutat enorm.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Gia22, utilizator
Imi pare tare rau ca nu va puteti angaja un avocat.
Daca puteti, adunati dovezi ca va santajeaza (chiar daca inca mai sperati ca nu va fi nevoie). Astea ar fi: inregistrari cu telefonul sau cu altceva, sau ca cineva apropriat dvs. (o prietena, un prieten care sa nu fie ruda cu dvs.) sa il auda (direct sau la telefon pus pe difuzor) ca va santajeaza ca daca nu raamneti cu el se intampla ... ce-o fi de intamplat. Si SMS-uri sau e-mailuri din partea lui sunt proba.
Daca a mai santajat si alte fete, iarasi ar fi un argument in favoarea dvs.

Fiidca stati la sat: daca veti avea nevoie de ajutor din partea politiei (sa faceti plangere pentru santaj si pentru altele) si nu aveti incredere in politistii din sat, atunci recomandarea mea este sa mergeti la procuratura de care apartineti (Parchetul de pe langa judecatoria din cel mai apropiat oras). Veti putea face plangerea penala si acolo, iar plangerea va ajunge de la procuror catre politia din sat. Nu inseamna ca politistii din sat nu vor afla, dar inseamna ca nu va trebui sa cereti ajutorul lor pentru formularea plangerii. Iar atunci cand vor afla, va fi de la un fel de superior ierarhic, procurorul.

La acest link veti putea gasi un caz similar cu al dvs., ceva mai grav, dar bun ca sa va faceti o idee:
[ link extern ]
[ link extern ]

O varianta ar mai fi sa luati legatura cu vreun ONG pentru apararea drepturilor femeilor, si sa vedeti daca va pot ajuta u consultanta juridica. Eu cred ca sunt slabe sanse, se implcia mai degraba in cazuri de violenta fizica, dar daca aveti acces la internet merita sa incercati.

Va doresc curaj si succes.

----
Editare ulterioara: eu as fi foarte curioasa unde are stocate respectivele inregistrari. Daca le tine "local" pe calculatorul lui, tare sper sa ia un virus care sa i le stearga, si sa-i distruga statia: sau odata cand e mort de beat la calculator, sa verse o bere/cafea, galeata c apa de spalat pe jos pe el, pe calculator, si sa i se duca dracu' hardu'. Daca le-a stocat pe vreun server, atunci chiar e mai greu sa fie distruse accidental...

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
smeagull, utilizator
Filmeaza-l si tu cand te santajeaza apoi da-i link-ul catre aici sa vada ce il asteapta daca ... 1 la 5 ani. Sigur se potoleste. Daca da drumul la filmare pac cu filmarea ta la politie.

Alte discuții în legătură

Santaj si abuz. Pop Paul Pop Paul Buna, am si eu o problema, o fata de 15 ani santajeaza o multime de fete cu poze nud, prietena mea are o poza in costum de baie iar ea o tot santajeaza cu asta ... (vezi toată discuția)
Filmare fara acordul persoanei cristianM2014 cristianM2014 Buna ziua, Sunt intr-o situatie foarte complicata in momentul de fata. In urma cu aproximativ o luna sotia, la insistentele si manipularile unui ... (vezi toată discuția)
Santaj nustiu nustiu Buna ziua,sunt intr-o situatie foarte delicata si anume:fostul meu prieten m-a filmat fara sa stiu in timp ce faceam dragoste cand eram impreuna,iar cand am ... (vezi toată discuția)