avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CNP pe factura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CNP pe factura

Buna ziua
Intrebare:
Pe o factura de servicii in rubrica de Cumparatori (pers. fiz.) apare pe langa adresa si cod numeric personal, este legal?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: andryzs , utilizator 12:08, 21 August 2014
Buna ziua!
Codul fiscal, la pct 19, lit. f) din art 155, mentioneaza ca "Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informaţii":
"[...] f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă;"

Prin urmare, mentionarea CNP-ului nu este obligatorie. Si este firesc, din punctul meu de vedere, ca legiutorul sa fi apreciat numele si domiciliul beneficiarului ca elemente suficiente de identificare .
Asta nu inseamna ca nu poate fi solicitat, ci doar ca nu exista o obligatie legala in acest sens.
Daca insa este solicitat, operatorul va trebui sa respecte dispozitiile legale aplicabile unei astfel de prelucrari de date cu caracter personal (a se vedea in acest sens DECIZIA ANSPDCP nr. 132 din 20 decembrie 2011 privind condiţiile prelucrării codului numeric personal şi a altor date cu caracter personal având o funcţie de identificare de aplicabilitate generală).

Spor si voie buna!
MULTUMESC.
O zi placuta va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu cnpul gelu2 gelu2 Am un mic magazin pe Internet. Problema e ca dupa discutiile care au fost la recensamant, potentialii clienti nu prea vor sa isi dea CNPul, iar eu trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cnp si stampila pe factura Garname Garname Mai este obligatorie stampila si CNP-ul pe factura la incasare? Se poate consulta un exemplu al unei facturi completate corect si conform cu legislatia in ... (vezi toată discuția)
Cnp solicitat de o firma, pe internet andrei_OR andrei_OR Salut ! Doresc sa ma inscriu la o firma prin intermediu internetului si imi cere CNP . Vreau sa stiu daca este in regula sa scriu CNP -ul personal sau pot ... (vezi toată discuția)