avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Accesul in apartament pentru reparatii coloana comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Accesul in apartament pentru reparatii coloana comuna

Buna ziua,

Exista vreun interval de timp legal in care proprietarul unui apartament trebuie somat / notificat de catre asociatie pentru a permite accesul in apartament in vederea efectuarii unor lucrari de interes general cu care proprietarul nu este de acord? (schimbare programata coloane comune apa, NU avarie)

Pentru claritate, precizez urmatoarele:
1. La lucrarile anterioare similare, proprietarilor li s-a solicitat acceptul pentru lucrare pe un tabel in alb, fara nici o mentiune despre data inceperii, durata, continutul sau costul lucrarilor. Aceste precizari au fost facute VERBAL de catre administratorul blocului, dovedindu-se a fi incorecte (termene de executie triple, cost dublu)
2. Ieri seara la ora 6PM mi s-a solicitat acceptul pentru o lucrare similara, care urma sa inceapa astazi la 9 AM. In aceleasi conditii (tabel in alb, fara detalii lucrare, nici macar data inceperii). Pentru ca nu-mi pot lua un numar nedeterminat de zile de concediu in termen atat de scurt, nu am semnat tabelul de accept al lucrarii, moment in care mi s-a spus ca lucrarea se va face oricum, cu sau fara acceptul meu.

Intrebarea mea este daca Asociatia poate face acest lucru in apartamentul meu, fara ca eu sa fiu de accord si fara ca sa ma anunte in prealabil.

Va multumesc foarte mult pentru ajutor!!!!

Monica Petculescu
Cel mai recent răspuns: DeBunSimt , utilizator 16:28, 15 Octombrie 2014
L nr 230/2007 Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul
sau în spatiul său al unui delegat al asociatiei, atunci când este necesar să se
inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care
se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile
de urgentă, când accesul se poate face fără preaviz.

Daca lucrarea intereseaza partea comuna,proprietarul are obligatia sa permita executia acesteia
Nu puteti invoca ca nu ati fost in prealabil informata,in conditiile in care afirmati ca vi s-a prezentat de catre administratorul de imobil interesul pentru executia de reparatii la partea comuna,vi s-a prezentat tabel
Solicitati presedintelui de asociatie stabilirea unui program de executie-conditionat de aspectul ca detineti program strict de lucru
In imobil exista si pensionari,locatari fara loc de munca sau care exercita responsabilitati acasa,astfel incat executantul poate realiza interventia la apartamentul dv functie de programul dv
Daca este lucrare complexa posibil ca executantul sa lucreze inclusiv in afara programului normal de lucru
In cadrul asociatiilor de proprietari problemele legate de partea comuna,trebuiesc solutionate cu decenta si cu toleranta,nu se stie cand aveti nevoie de asociatie ...
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Mentionez ca la solicitarile anterioare, administratorul a declarat imposibila determinarea unui program de executie, ci doar a zilei in care se incepe lucrarea. La lucrarile anterioare, a fost necesara prezenta in apartament in urmatorul mod:
1. inlocuire coloane apa baie - 5 zile, 14 ore/zi
2. Inlocuire coloane bucatarie - 4 zile, 14 ore/zi

Urmeaza a 3a lucrare pe anul acesta, lucrare de INLOCUIRE PREVENTIVA, nu de avarie. Vi se pare normal sa mi se pretinda prezenta non -stop in zile lucratoare la domiciliu minim 14 zile lucratoare/ an?

Multumesc foarte mult pentru ajutor!
Va inteleg suparara dar aveti si nu aveti dreptate in disputa cu Asociatia.

Aveti dreptate referitor la faptul ca durata si costurile nu sunt estimate corect de la inceput. Un mester bun stie sa evalueze corect problemele care pot aparea.

Nu aveti dreptate cu privire la faptul ca vi se cere sa permiteti inlocuirea preventiva a coloanelor pe motiv ca v-au mai cerut sa fiti acasa si pentru celelalte coloane.
Nu uitati ca toate coloanele au fost montate in acelasi timp si, deci, daca una incepe sa cedeze, se poate presupune ca vor ceda si celelalte si e mai bine sa le inlocuiti.
Si sa nu uitam ca inlocuirea aceasta nu se face in fiecare an ci la 10-20 de ani odata (daca lucrarea e bine facuta).
In privinta calitatii cereti sa vedeti ce garantie ofera cel care face lucrarea.

Si nu cred ca v-ar placea o inundatie de la partile comune.
Multumesc :D
La primele 2 coloane m-am referit strict ca exemplu de modalitate de lucru a administratorului. In conditiile in care data inceperii si durata lucrarii sunt anuntate verbal sau mazgalite pe o hartie lipita de usa blocului cu o seara inainte ajungi sa fii in situatia de a nu te putea misca din casa 4-5 zile la rand de dimineata pana noaptea.

Un afis care anunta cu o seara inainte inceperea lucrarilor a doua zi de dimineata sau ce spune administratorul sau vecinul de alaturi de poate constitui preavizul de 5 zile in sensul legii 230? Sau acel preaviz trebuie sa fie hartie oficiala din partea Administratiei care sa specifice zilele si intervalul orar in care este necesar accesul in apartament pt efectuarea lucrarilor?

Acel preaviz cu 5 zile inainte se foloseste pentru cei care nu vor sa permita accesul in apartament si nu pentru cei care vor.
Noi am inlocuit doar vreo 10 coloane din cele peste 60 de coloane vechi de peste 30 de ani.
De fiecare data, cand nu a fost avarie, am anuntat prin afis cu 4-5 zile, o saptamana inainte ca se va incepe lucrarea, iar cu o zi inainte am anuntat din nou. La inlocuirea unei coloane de apa si una de canalizare, de la subsol pana la etajul 10, lucrarea a durat maxim doua zile, timp in care s-au montat coloanele. S-a lucrat in apartamente indiferent de etaj (chiar pe sarite) pe masura ce au fost gasiti acasa de dimineata pana seara. Apoi s-a deschis apa iar finisarea (consolidare, reparatii mici la plansee...) s-au facut in urmatoarele 3-4 zile stabilindu-se cu fiecare proprietar in parte ora cand poate fi prezent.
Am avut acum vreo 3 ani un singur proprietar care stia de lucrare, era casa... dar s-a suparat si nu a mai vrut sa dea voie in casa meseriasilor. Apa era oprita pe toata scara iar omul nostru era la etajul 4. S-a incercat cu rugamintea, cu vorba buna... dar in zadar. Meseriasii au ajuns de la subsol pana la etajul 3 si-apoi au venit de la etajul 10 pana la etajul 5. S-au oprit si toata sacra era fara apa. In acest timp s-a apelat la primarie si sub amenintarea cu amenda, proprietarul a deschis usa si a permis efectuarea lucrarii. In loc sa avem apa lipsa doar 2 zile am stat fara apa 3 zile.

Alte discuții în legătură

Vecinul nu permite accesul in apartament pentru a face o reparatie comuna liliana_balan liliana_balan Va rog ajutati-ma cu urmatoarea problema: S-au constatat niste fisuri ale tevilor la coloanele de transport ale agentului termic, care afecta 3 apartamente. A ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune instalatii Narcisaolim Narcisaolim Buna ziua!Daca apare defectiune la coloana de apa ,respectiv racordul unei tevi de la etj 4, in coloana principala este defect si curge apa.La mine in ... (vezi toată discuția)
Asociatia de propietari bodomuller bodomuller locuiesc intr-un bloc situat in Dr. Taberei din Bucuresti care este constituit in Asociatie de propietari. De cdeva timp nu-mi curge apa calda la bucatarie, am ... (vezi toată discuția)