avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata, \\"obligatoriu\\".
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata, "obligatoriu".

Buna ziua.
Anul acesta in luna Aprilie, m-am angajat la o firma privata.
In luna Iulie, am fost anuntata de catre seful meu, ca voi fi mutatat de la locul de munca, in cursul acelei zile, "asta intamplandu-se intr-o zi de Vineri".
Saptamana urmatoare, Luni, am mers la locul de munca ca de obicei. Am fost sunata de seful meu, care m-a chemat la sediul firmei sa ma instiinteze ca: beneficiarul firmei cu care are contract, firma angajatoare, nu ma mai vrea acolo. ( mentionez ca nu am avut niciun fel de abateri, de nicio natura).
Din data de: 14. 07.2014, m-a bagat in conciediu fara plata, promitandu-mi ca imi gaseste alt loc de munca in cadrul firmei, conform pregatirii mele. Fapt care nu s-a intamplat, nici in ziua de azi.
Este legal sa ma oblige sa intru in concediu fara plata, daca eu nu sunt de acord?
(am avut de ales intre concediu fara plata si demisie)
Pot beneficia de somaj tehnic?
(am contract de munca pe perioada nedeterminata).
Multumesc, frumos, pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:17, 22 August 2014
Acordarea CFP se poate face la initiativa fiecareia dintre parti si nu prin obligarea uneia ..
Ati semnat o astfel de solicitare nelegala?

In practica, CFP se acorda la solicitarea angajatului si nicidecum nu poate fi impus de catre angajator... daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a va trimite in "somaj tehnic".

Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
......
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Buna ziua,

Aveti si dreptul de a incerca rezolvarea situatiei prin mediere. Astfel veti putea afla care sunt cu adevarat cauzele acestei atitudini din partea angajatorului si sa gasiti o solutie amiabila privind conditiile de continuare ale contractului de munca sau ale incetarii acestuia. Si retineti: drepturile pe care, ca si angajat, legea vi le confera, nu se pot negocia... si deci nu vi se poate cere sa renuntati la ele.
Ultima modificare: Joi, 21 August 2014
Ioana Stan -Birou de Mediator, Mediator
Multumesc pentru raspuns.
Da, am semnat, prima data. Pentru doua saptamani. Cand mi s-a cerut prelungirea lui, am refuzat.
Acum, motiveaza, ca nu au loc pentru mine, deoarece nu pot lucra un program prelungit ci 8h, maxim 12/24. Mi-au oferit un al post, platit cu 800 lei, pe care l-am refuzat.
Daca nu au loc pentru dvs, at putea sa va concedieze pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fapt ce va da posibilitatea sa intrati in somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as dori sa aflu daca este legal ca angajatorul meu ... GigiToma GigiToma Buna ziua, as dori sa aflu daca este legal ca angajatorul meu sa ma tina acasa in concediu fara plata deoarece acesta nu are loc disponibil pt mine? Lucrez pt ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Anca Dom1 Anca Dom1 Angajatorul (institutie de stat, pe fonduri europene) marturiseste ca institutia nu mai are bani pentru salarii in urmatoarea perioada. Acesta obliga ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata obligatoriu cedrick79 cedrick79 Buna ziua ,concediul fara plata este legal pe motivul lipsei de clienti iar concediul de odihna nu a fost efectuat integral pentru acest an 2020 sau in ce ... (vezi toată discuția)