avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,
In 19.1.2007 a murit socrul meu care a fost casatorit cu mama vitrega a sotului meu.
In urma succesiunii, (la care eu, sotia unicului fiu al socrului meu, nu am participat, ) sotul meu a mostenit 5/8-imi dintr-un apartament cu 3 camere in valoare aprox. de 60000 euro.
Sotul meu sustine ca donat soacrei vitrege partea lui, iar ea a facut testament in favoarea lui sa mosteneasca tot dupa moartea ei.
Acum noi divortam.
Eu am vreun drept din acel apartament? Zic eu ca ar fi bun comun in timpul casatoriei.
Avea dreptul sotul sa renunte la mostenire, noi avand si 2 fii impreuna.
Ar fi cai de atac?
Ce posibilitati mai sunt?
Multumesc
Potrivit art.31 lit.b) codul familiei, nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:" bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune".

Prin urmare, acel bun de care faceti vorbire nu va intra la masa de impartit.
Bunurile dobandite de unul dintre soti prin mostenire sunt bunuri proprii ale acestuia si nu intra la masa partajabila in caz de partaj bunuri comune. Astfel, sotul dumneavoastra avea si are dreptul sa dispuna dupa bunul plac de bunurile sale propriii, inclusiv prin renuntarea la mostenire (donatia nefiind o renuntare la mostenire), dvs neavand niciun drept asupra acestor bunuri.

In cazul in care la apartamentul de care vorbiti ati participat la eventualele imbunatatiri aduse acestuia, aveti un drept de creanta impotriva sotului dumneavoastra pentru cota dumneavoastra de contributie la imbunatatirile aduse acestuia.

Copii dumneavoastra au dreptul la bunurile ce vor ramane ca urmarea a mortii sotului dumneavoastra. Asupra bunurilor care au iesit din proprietatea sotului dumneavoastra copiii nu au niciun drept, afara de cazul in care, ulterior mortii sotului dvs, dovedesc ca consimtamantul acestuia a fost vicita la momentul instrainarii bunurilor si cer anularea acestor acte de instrainare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre partaj zamfir costel zamfir costel :(buna ziua,ma numesc Adriana,am 51 ani,am 31 ani de casatorie,am locuit de la inceput cu sotul la socrii.In caz de divort ce drepturi am eu,socru a ... (vezi toată discuția)
Divort. la partaj am dreptul la cota dintr-un imobil mostenit de celalalt sot? denis marian denis marian am fost casatorit 12 ani . apartamentul este mostenire de la uchiul ei . am vreun drept in afara de bunuri? avem un copil de 12ani va mutumesc. (vezi toată discuția)
Partaj enya1978 enya1978 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat, bazandu-ma pe expertiza Dumneavoastra. Intentionez , impreuna cu un prieten foarte bun, sa imi depun actele ... (vezi toată discuția)