avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare contracte colective de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare contracte colective de munca

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema.
Cum poate o societatea comerciala din Romania sa conteste prevederile CCM unic la nivel national si/sau ale CCM la nivel de ramura.
In fapt, anagajatorul in cauza este nemultumit de anumite prevederi ale contractelor colective (unic si la nivel de ramura) (privind sporurile salariale), pe care nu le-a aplicat in trecut, si nu le poate aplica nici pe viitor. Obligarea la aplicare in instanta va duce, in cele din urma, la falimentul respectivului angajator.

Se gandeste deci unde le poate contesta, si de aceea va cer sfatul. Considera angajatorul ca nu este legal sa fie obligat la respectarea unor contracte la a caror negociere nu a participat, ca este anormal ca relatia sa cu angajatul sa fie reglmenetata astfel...etc.
(din documentarile pe care le-am facut, am vazut ca atacarea L. 130/1996 la curtea constitutionala nu a avut succes, si ma intreb daca mai exista alta solutie...)

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:58, 19 Mai 2009
Cam greu de contestat in instanta o asemenea prevedere ... Ideea ar fi sa deschideti o actiune in nulitate absoluta a unor prevederi din CCMN , intrucat doar aceasta nu ar avea termen de prescriptie.
freeelis a scris:

Cam greu de contestat in instanta o asemenea prevedere ... Ideea ar fi sa deschideti o actiune in nulitate absoluta a unor prevederi din CCMN , intrucat doar aceasta nu ar avea termen de prescriptie.



Multumesc, domnule Vasile.
Adevarul este ca nu mi-am pus problema prescriptiei, cu gand sa incerc sa atac doar contractele din 2007.
Cat despre nulitatea absoluta, intr-adevar, foarte slabe sanse de castig...:((
Nu veti avea nici o sansa de castig doar daca luam in considerare si numai faptul ca in practica, instanta de judecata este de partea angajatului.
Pe de alta parte, o eventuala contestare a CCMUN ar fi sortita esecului si datorita faptului ca acesta a fost negociat de catre Patronat si Guvern iar aplicarea lui este obligatorie ( am in vedere in primul rand nivelurile minime negociate ) pentru toti angajatorii din Romania.
...da..., in plus, deja s-a declarat (cel putin o data pe an in ultimii 5 ani) ca prevederile legale care obliga la aplicarea CCMu si CCM ramura sunt constitutionale, in spiritul liberatii contractuale si protectiei sociale pe care statul trebuie sa o garanteze...
totusi, cautam mecanismul prin care, la o adica...
Multe societati comerciale s-au constituit ulterior sau anterior emiterii multor legi pe care le pot considera nefavorabile, dar legea este pentru toata lumea fara nici o exceptie pe criteriu de favorabilitate.
Chiar daca societatea respectiva nu a participat fizic la negociere, au existat acolo patronatele.

Alte discuții în legătură

Ccm/unitate vs ccmun - care se aplica? Isa  Radov Isa Radov Va prezint urmatoarea situatie: - a expirat perioada ptr care a fost negociat CCM la nivel de unitate (adica cele 12 luni); - au fost demarate negocierile ... (vezi toată discuția)
Ccm negociere vs incheiere ContSters120042 ContSters120042 Este angajatorul obligat sa incheie contractul de munca la nivel de unitate sau doar sa negocieze? Ce practica aveti? (vezi toată discuția)
Urgent ! ce fac cu salariile compensatorii? BRATU ALINA BRATU ALINA Buna ziua Am si eu o problema urgenta : societatea la care lucrez ca si inspector de resurse umane , urmeaza sa inchida un punct de lucru, acolo lucreaza 9 ... (vezi toată discuția)