avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare contracte colective de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare contracte colective de munca

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema.
Cum poate o societatea comerciala din Romania sa conteste prevederile CCM unic la nivel national si/sau ale CCM la nivel de ramura.
In fapt, anagajatorul in cauza este nemultumit de anumite prevederi ale contractelor colective (unic si la nivel de ramura) (privind sporurile salariale), pe care nu le-a aplicat in trecut, si nu le poate aplica nici pe viitor. Obligarea la aplicare in instanta va duce, in cele din urma, la falimentul respectivului angajator.

Se gandeste deci unde le poate contesta, si de aceea va cer sfatul. Considera angajatorul ca nu este legal sa fie obligat la respectarea unor contracte la a caror negociere nu a participat, ca este anormal ca relatia sa cu angajatul sa fie reglmenetata astfel...etc.
(din documentarile pe care le-am facut, am vazut ca atacarea L. 130/1996 la curtea constitutionala nu a avut succes, si ma intreb daca mai exista alta solutie...)

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:58, 19 Mai 2009
Va multumesc.
Argumentele de mai sus le cunosc. :(

Spuneti-mi, insa, daca un astfel de contract ar contine o prevedere vadit ilegala (fie in contradictie cu alte norme de drept, fie nula sau anulabila, fie ar avea prevederi contradictorii intre ele - cum este de altfel cazul la mai multe contracte de ramura), cum ati ataca respectivul contract?(chiar salariat fiind, de ex.)

Ma refer la aspecte procedurale:prin ce tip de actiune, in fata carei instante, pe ce temei juridic general?

Refuz sa cred ca argumentele de mai sus - ca CCM se aplica tuturor unitatilor (nationale sau din ramura), ca este negociat de patronate si sindicate sub "egida" guvernului, ca are putere de izvor de dreptul muncii potrivit constitutiei si legii, etc. -
fac sa nu existe o modalitate de contestare legala a sa. (ignorand clauza concreta care ma nemultumeste, si sansele concrete de castig).

Va multumesc foarte mult, si astept si alte sfaturi.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
smeagull, utilizator
Daca tot se discuta despre prevederile CCM cum analizati urmatoarea speta ;

- O societate cu peste 21 salariati incheie ccm in urma negocierii cu salariatii si nu acorda salar compensatoriu in cazul concedierii pe motive ce nu tin de persoana salariatului . Reprezentantul salariatilor semneaza (in cunostinta de cauza fiind si informand si salariatii ) si apoi acest contract este depus la Directia Muncii spre verificare si inregistrare . Ei , aici surpriza - CCM este inregistrat si avizat fara aceasta prevedere .
Dupa o perioada vine control ITM si verifica CCM , constata lipsa prevederii la care am facut referire si nu poate sanctiona societatea , pe motiv ca acest CCM negociat la nivel de unitate era acceptat prin viza de Directia Muncii :D

in caz de concediere a unui salariat din respectiva societate , voi cum ati proceda ?
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
H.R. SUPORT , Consultant resurse umane
Legal cred ca indiferent de viza Directiei de munca (care este pana la urma doar o dovada a inregistrarii acestui contract, atesta ca a fost legal inregistrat din punct de vedere al reprezentativitatii) o reglementare dintr-un contract la nivel mai mic care prevede drpeturi sub cele ale CCMUN este nula de drept, si ca urmare se aplica reglementarea de la nivel superior.
cred eu ca respectivul contract, sub acest aspect, incalcand CCM superior, este nul sau anulabil. nu stiu acum temeiul legal precis, dar ccm inferioare nu pot cuprinde prevederi defavorabile fata de ccm la nivel superior.
inregistrarea cm la DM este doar o formalitate cu singurul scop si efect de a stabili o data certa de la care ccm-ul respectiv se aplica, astfel putand asigura comunicarea lui catre cei interesati.
consider ca sub nici o forma inregistrarea CM fara rezerve nu echivaleaza cu acoperirea motivelor de nulitate ale CM, si cu transformarea in legala a unor clauze nelegale.
(desi poate ar fi frumos sa fie asa, in lumina problemei descrise mai sus:">).

deci, proba de foc a clauzei care acorda salarii compensatorii este instanta, unde inregistrarea la DM cu omisiuni si actul de control ITM nu fac nici cat o ceapa degerata. consider ca instanta va dispune acordarea salariilor compensatorii, trecand peste orice negociere a partilor, DM si ITM.

Argumente in plus sunt:
- salariatii nu pot renunta la drepturile recunoscute prin lege (nici macar individual, daramite colectiv), ori CCM superior este lege
- cata vreme DM nu indica vreun temei legal pentru care a dispus inregistrarea ccm chiar cu lipsa, este o gresala a DM care nu poate prejudicia angajatul, si care nu exonereaza pe anagajator de la obligatia legala sa respecte ccmun.
(intr-un mod teoretic si tras de par, poate discutam de respunderea DM pentru inregistrarea unui contract nelegal in aceste conditii)
- actul de control ITM nu poate nici el sa exonereze pe angajator de la obligatia sa fata de salariat (ci, cel mult, de la plata amenzii potentiale).

p.s. Exista pe portalul instantelor de judecata (la rubrica CCM) o speta in care angajatorul, desi in urma contolului ITM s-a constatat ca sporul de vechime este inclus in salariu, prin hot. jud. a fost obligat sa acorde sporul de vechime in plus.

p.p.s In aceste conditii, eu jurist, as acorda salariile compensatorii. Eu patron, m-as gandi sa nu le acord, si, la primul semn de litigiu, le-as acorda, ca sa evit chelt. de judecata. Eu salariat, as solicita in scris societatii plata, dupa care i-as actiona in instanta fara nici o emotie ca pierd litigiul, cu solicitare de daune morale (pe care m-as astepta sa nu le primesc)

p.p.p.s. In continuare, astept pareri privind speta initiala - va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm/unitate vs ccmun - care se aplica? Isa  Radov Isa Radov Va prezint urmatoarea situatie: - a expirat perioada ptr care a fost negociat CCM la nivel de unitate (adica cele 12 luni); - au fost demarate negocierile ... (vezi toată discuția)
Ccm negociere vs incheiere ContSters120042 ContSters120042 Este angajatorul obligat sa incheie contractul de munca la nivel de unitate sau doar sa negocieze? Ce practica aveti? (vezi toată discuția)
Urgent ! ce fac cu salariile compensatorii? BRATU ALINA BRATU ALINA Buna ziua Am si eu o problema urgenta : societatea la care lucrez ca si inspector de resurse umane , urmeaza sa inchida un punct de lucru, acolo lucreaza 9 ... (vezi toată discuția)