avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reparare nedreptate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reparare nedreptate

Buna ziua. Prin "vanzarea" fictiva a apartamentului catre fiul care locuia impreuna cu parintii, acestia si-au frustrat fiica de cota-parte din imobil ce i-ar fi revenit ca mostenire. Fiul locuia la parinti, impreuna cu sotia si copilul.
Ulterior, tatal a decedat, apoi si fiul.
Ce posibilitati ar avea fiica sa-si revendice partea ce i s-ar cuveni din acel apartament, dupa decesul mamei?
Multumesc pentru orice sugestie.
Cel mai recent răspuns: Adi Lungu , utilizator 17:48, 26 August 2014
Tocmai cuvantul pe care l-ati pus in ghilimele este cheia .
Va trebui sa puteti dovedi (in instanta) ca vanzarea catre fiu a fost una fictiva. ( pretul nu s-a platit , sau a fost neserios ) si mentionati si scopul - acela de a o frustra pe fiica de cota-parte care i s-ar fi cuvenit.
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Multumesc, cred ca am inteles. In instanta pot arata ca cei batrani nu au banii mentionati in contractul de v/c, mai bine zis, ei nu pot demonstra ca au avut vreodata banii acestia, investitii "ioc", iar scopul este similar consecintei, acela de a o lasa pe fiica fara mostenire. Numai bine!
Daca au vandut intregul drept de proprietate (fara a-si retine uzufructul), batranii nu trebuie sa dovedeasca nimic, neexistand, in acest caz, vreo prezumtie de gratuitate care sa rastoarne sarcina probei, indiferent de faptul ca sunt aplicabile prevederile vechiului cod civil sau ale celui nou. Dovada va trebui sa o faca fiica, ea fiind cea care face afirmatia in fata instantei.
Parintii sotiei dvs. nu trebuie sa dovedeasca nimic,nu trebuie sa va arate bani sau investitii . Au facut asa cum au dorit, fiecare propietar poate dispune in timpul vietii cum doreste de bunurile sale. Au vandut apartamentul fiului , fratelui sotiei , pentru ca asa au considerat , au avut motivele lor. E un gest de incredere, de apreciere , si aceasta a fost dorinta lor . Probabil ca si fratele si-a asumat sarcini, obligatii , si au si locuit impreuna ceea ce implica responsabilitati.
Sotia dvs. trebuie sa demonstreze ca vanzarea a fost fictiva. Altfel , nu are nici un drept asupra apartamentului fratelui sau / are sotie si copil.
Cum sa demonstrezi ca vanzarea a fost fictiva, decat solicitand vanzatorului sa dovedeasca faptul ca a primit, vreodata, o asa suma? Sau sa jure pe Biblie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare mostenire nixxon nixxon Dupa dezbaterea succesiunii, in urma decesului socrului meu, sotia mea a mostenit 3/16 din valoarea unui apartament. Soacra mea, fiul acesteia si fiica (sotia ... (vezi toată discuția)
Act vinzare cumparare copil 16 ani catalutz catalutz Buna ziua. Tatal meu care este propietar pe apartamentul in care locuiesc eu si sotia are de gind sa faca act v.c pe numele fiicei fratelui meu. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort Ramonasic Ramonasic Inainte de casatorie cu aproape doua luni, perioada in care locuiam deja cu fostul sot, am vandut apartamentul proprietate personala. Banii obtinuti i-am ... (vezi toată discuția)