avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Accident de munca angajat - plata spitalizarii, ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Accident de munca angajat - plata spitalizarii, cheltuiala deductibila?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoare problema:

Un angajat al societatii are un accident destul de grav la locul de munca,la o mana. . Angajatul ajunge la spitalul de urgenta, unde i se face tot ce este posibil,dar din pacate i se spune ca trebuie sa i se taie mana. In aceste conditii, patronul societatii decide ca angajatul sa fie trimis la un spital privat in afara tarii pentru a fi ajutat sa i se recupereze mana. Totul se executa foarte rapid !!! Se inchiriaza o ambulanta speciala, ( medic si asistenta) cu care este transportat pacientul la spitalul din afara tarii. Medicii de acolo, il opereaza si mana s-a recuperat in totalitate. Toate aceste operatiuni de transport, spitalizare, operatie ajung la valoare de 35.000 euro, pentru care s-a eliberat factura pe societate.

Accidentul de munca este declarat la ITM, unde si angajatul si societatea este de vina.

Angajatul are concediu medical cod 03, vizat de ITM.


Intrebarea mea este:
1)valoarea de 35.000 euro, poate sa fie in totalitate o cheltuiala deductibila a societatii ?
2) se poate recupera aceasta suma de 35.000 euro de la CAS sau Casa de Pensii ? deoarece societatea plateste lunar contributie pt fond risc si accidente.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!



Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
NeliDede, utilizator
Cel mai recent răspuns: NeliDede , utilizator 09:08, 25 August 2014
[ link extern ] /
poate va ajuta acest link
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
Admin, administrator
Victima unui accident de munca beneficiaza de prevederile din Normele de aplicare a Legii privind asigurarea pentru AM si BP, aprobate prin Ordin comun MMSSF si MS nr. 450/ 825/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, anexa, Cap.III, Sectiunea 1 Prestaţii şi servicii pentru reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, art.16 si Sectiunea 9 Rambursari de cheltuieli art.73 si 75.
Pentru recuperarea partiala a sumei cheltuite de catre angajator, dupa caz, din fondul unic national pentru AM si BP, la care toate firmele cotizeaza lunar, trebuie sa depuneti documente justificative la Casa teritoriala de pensii.
Legislatia interna precizeaza generic cheltuielile pentru reabilitare medicala si recuperare a capacitatii de munca, respectiv rambursari de cheltuieli, fara a preciza daca sunt deductibile in totalitate, inclusiv cheltuielile medicale platite la clinici din strainatate, respectiv transport si cazare.
In contractul colectiv de munca pot fi prevazute ajutoare materiale, inclusiv pentru operatii, tratamente, etc. la clinici din strainatate, ca si cheltuieli sociale, care se deduc de catre angajator, cu respectarea Codului de procedura fiscala.
Prin OS nr. 50/ 2004 modificat prin Ordinul MS nr. 926/ 12.08.2014 se stabileste Metodologia pentru trimitere categorii de bolnavi pentru tratamente in strainatate.
Buna dimineata Domnilor, va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident munca Bosancean Gabriela Bosancean Gabriela Medicatia luata urmare a unui accident de munca trebuie rambursata de catre angajator sau e in.sarcina angajatului?? (vezi toată discuția)
Confirmare boală profesională NikuNiki NikuNiki Am boală profesională din 1995 cu fișă BP2 dar am aflat de boală în 2012 fiindcă angajatorul a ținut ascuns,din 2012 m-am internat la Colentina in ... (vezi toată discuția)
Boli profesionale drepturi si obligati nicolaemoise nicolaemoise Sunt angajat la o firma de 20 de ani la o firma.In urma unui control am fost depistat cu silicoza1/2.As dori sa stiu ce drepturi am si ce obligati are ... (vezi toată discuția)