avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... boli profesionale drepturi si obligati
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

boli profesionale drepturi si obligati

Sunt angajat la o firma de 20 de ani la o firma.In urma unui control am fost depistat cu silicoza1/2.As dori sa stiu ce drepturi am si ce obligati are angajatorul.Mentionez ca amsi fisa bp2
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:28, 14 Mai 2015
Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea lucrtorilor pentru accidente de munca si boli profesionale mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Pentru detalierea prestatiilor si serviciilor la care aveti dreptul este bine sa studiati legea mentionata si Ordinul comun MMPS + MS nr. 213/ 363/ 2009 care aproba Normele de aplicare a legii. La gasiti pe internet.
Prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot fi prevazute si alte drepturi - ajutoare materiale si/ sau in bani, tratamente speciale in clinici specializate, etc.
Angajatorul poate incheia cu o firma de asigurari contracte de asigurari pentru lucratori pentru cazul producerii de AM si BP (nominal sau pentru un numar de ...), pentru care se incaseaza asigurarea (o suma de bani), care in mod normal trebuie sa ajunga la victima sau la urmasii acesteia, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua.Daca se constata o boala ca fiind profesionala ce obligatii are firma la care lucrez si in ce mod si le poate indeplini? (vezi toată discuția)
Despagubiri atingerea integritatii Marius123456789 Marius123456789 daca sufar de 3 boli profesionale,am fost despagubit conform legii 346.Vreau sa stiu daca pot obtine despagubiri in urma unui proces civil cu inteprinderea la ... (vezi toată discuția)
Incadrare boala profesionala Margareta_907@yahoo.vom Margareta_907@yahoo.vom Sotul meu a fost dianosticat cu boala profesionala nr 4 poate beneficia de despagubiri? Pot trimite prin mail biletul de iesire din spital (vezi toată discuția)