avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA

Buna ziua.
Am accesat acest site in speranta ca voi putea fi indrumata intr-o problema: am fost contactata pentru un interviu la o institutie bancara din Romania.
Jobul aferent este ok, insa exista o problemat: cei de la HR mi-au spus ca mi se va incheia contract de munca pe perioada determinata de 1 an dupa care, in functie de performantele mele, se va decide incheierea unui contract pe perioada nedeterminata sau se va opta pentru alta solutie.
In prima instanta au motivat acest aspect prin faptul ca asa este procedura standard (intai te angajam-vedem ce performante ai timp de 1 an-la final vedem daca iti facem contract pe perioada nedeterminata).
Ulterior au mentionat ca titularul postului actualmente vacant are contractul de munca suspendat temporar (din motive personale), iar intoarcere acestuia la job este destul de putin probabila sau plasata intr-un viitor indepartat.
Va rog mult sa ma ajutati cu o opinie in ceea ce priveste riscurile si implicatiile deciziei mele de a semna eventual un astfel de contract. Ma preocupa ceea ce se va intampla in cazul in care titularul postului decide sa se intoarca.
Poate exista precedente asemanatoare acestui caz. Nu as vrea sa fac o mutare gresita in cariera.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Antonim , utilizator 16:44, 26 Februarie 2011
Exista firme care au asemenea proceduri. Depinde acum si despre se institutie bancara este vorba. Exista un site unde puteti gasi informatii despre firme si poate va faceti o idee despre cat de serioasa e aceasta institutie bancara.

Pe de alta parte, daca ar vrea sa "scape"de dvs., v-ar fi facut un contract pe o durata mai mica de timp (in general 3 luni).

Acum mai depinde si de unde doriti sa plecati.... Faceti o analiza a costului sanselor sacrificate si vedeti ce decizie luati.

Mult succes!
Buna seara ,

"Art. 81. [cazurile de încheiere a contractului individual de muncă pe durată determinată]
Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
b) creşterea temporară a activităţii angajatorului;
c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
d1) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
d2) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d3) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte, programe, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramură."

Desi nu face parte din modul meu de a raspunde , in acest caz am inceput cu un citat din codul muncii , pentru a va intari convingerea ca un contract de munca pe perioada determinata se poate semna fara probleme . Sunt multe companii, chiar de top , care practica aceasta forma de angajare deoarece , in mod normal , anual se face o evaluare a salariatilor . Asa cum au precizat si ei , daca performanete va recomanda , puteti ramane in echipa ; in caz contrar este mai facil si mai de bun -simt sa inceteze raporturile de munca la expirarea termenului decat sa inceapa "hartuirea " pentru obtinerea demisiei sau cercetari disciplinare fara sir .
Exista , ca si in viata , anumite riscuri pe care trebuie sa ni le asumam la schimbarea unui job.
Eu as privi si partea plina a paharului - daca exista riscul ca persoana pe care o supliniti sa se intoarca mai devreme decat un an , aveti timp sa va dovediti calitatile si poate sa ramaneti totusi in echipa.

andreea
Dacă tot aţi citat din Codul muncii, poate că pe lângă
Articolul 81
Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;

merită citat şi
Articolul 82
2) În cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat al cărui contract individual de muncă este suspendat, durata contractului va expira la momentul încetării motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de muncă al salariatului titular.

Chiar dacă asta vă poate face să aveţi rezerve faţă de angajare, recomandarea ar fi să vă angajaţi, totuşi, cu toate riscurile. Angajarea la o firmă neserioasă poate fi un pas în carieră la fel de greşit ca şi ratarea unei oferte care s-ar putea dovedi avantajoasă.
In completare la ce v-au spus colegele mele, mai sus:
1. Contractul individual de munca se incheie pe perioada nedeterminata. Prin exceptie se poate incheia si pe perioada determinata, in conditiile legii (v.art.81 din Codul muncii citat de colega mea, HRS-andreea).
2. In contractul individual de munca, la "Durata contractului" scrie: "pe perioada determinata de ... luni, de la ... pana ..." si in continuare trebuie sa scrie motivul incheierii CIM pe durata determinata (adica unul din motivele precizate in art.81).
3. Partea buna este ca nu va poate inceta CIM decat la expirarea lui sau cu acordul partilor (cu exceptia cazului in care va angajeaza in locul unei persoane aflate in maternitate sau CCC si atunci in CIM la data expirarii scrie "pe perioada suspendarii CIM al titularului de post).
:offtopic:
4. Personal, sunt pentru desfiintarea CIM pe perioada nedeterminata deoarece produce numai conflicte intre angajat si angajator.
Depinde de dumneavoastra ce va doriti si ce sunteti dispusa sa dati noului angajator.
Daca o sa fiti un angajat cu rezultate bune fiti sigura ca dupa un an va reinnoieste CIM. Si pana la urma , ce aveti de pierdut.....este o experienta si un job nou.

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinata gabrielaslavu gabrielaslavu Buna ziua, Asi dori sa-mi dati un raspuns fata de o speta care s-a creat in firma la care lucrez. am angajat cu CIM pe perioada det. o persoana, deoarece ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din concediu maternitate AL MARIN AL MARIN buna ziua. am o problema de care m-am lovit si as dori sa stiu daca cineva a mai intalnit situatii similare. este vorba despre o salariata aflata in concediu ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca pe perioada determinata criistiina criistiina In urma cu 3 am incheiat un contract de munca pe o perioada de 3 luni de zile cu 30 de zile proba, dupa cele 3 luni m-au anuntat ca nu-mi mai reinoiesc ... (vezi toată discuția)