avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA

Buna ziua.
Am accesat acest site in speranta ca voi putea fi indrumata intr-o problema: am fost contactata pentru un interviu la o institutie bancara din Romania.
Jobul aferent este ok, insa exista o problemat: cei de la HR mi-au spus ca mi se va incheia contract de munca pe perioada determinata de 1 an dupa care, in functie de performantele mele, se va decide incheierea unui contract pe perioada nedeterminata sau se va opta pentru alta solutie.
In prima instanta au motivat acest aspect prin faptul ca asa este procedura standard (intai te angajam-vedem ce performante ai timp de 1 an-la final vedem daca iti facem contract pe perioada nedeterminata).
Ulterior au mentionat ca titularul postului actualmente vacant are contractul de munca suspendat temporar (din motive personale), iar intoarcere acestuia la job este destul de putin probabila sau plasata intr-un viitor indepartat.
Va rog mult sa ma ajutati cu o opinie in ceea ce priveste riscurile si implicatiile deciziei mele de a semna eventual un astfel de contract. Ma preocupa ceea ce se va intampla in cazul in care titularul postului decide sa se intoarca.
Poate exista precedente asemanatoare acestui caz. Nu as vrea sa fac o mutare gresita in cariera.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Antonim , utilizator 16:44, 26 Februarie 2011
tudorvaleriu a scris:

In completare la ce v-au spus colegele mele, mai sus:
3. (cu exceptia cazului in care va angajeaza in locul unei persoane aflate in maternitate sau CCC si atunci in CIM la data expirarii scrie "pe perioada suspendarii CIM al titularului de post).
:


Ceea ce dvs. ati scris aici mi-a dat de gandit.
Situatia mea sta in felul urmator: Am un contract de munca pe perioada determinata 08.05.2010-31.12.2010. Acest contract de munca a fost incheiat pe motivul ca persoana titulara se afla in crestere copil un an de zile(~ august 2011).
Ieri am fost anuntata ca nu mi se va mai prelungi contractul deoarece firma restructureaza 2 posturi( toate posturile atat cel ocupat de mine cat si cele care se restructureaza au aceeasi titulaturasi anume Rep.vanzari) iar eu fiind pe determinat nu are cum sa ma tina pe mine si sa inceteze contractul persoanelor care au contract de munca pe nedeterminat .
Studiind contractul si citind ceea ce ati scris aici imi pun intrebarea daca e corect scrisin contract:
De ce la
" Durata contractului:
b) determinat de 7.5luni pe perioada cuprinsa intre data de 18.05.2010-31.12.2010"
fara sa fie mentionat undeva in contract motivul pentru care am o asemenea perioada.
Pot face ceva in acest sens? Pot sa cer explicatii si sa reusesc sa obtin prelungirea contractului pana la revenirea titularei pe post? Daca nu, in conditiile descrise mai sus pot sa beneficiez de somaj?( restructurare post Rep.Vanzari) avand in vedere ca firma va oferi postul unei alte persoane care are contract pe nedeterminat si paradoxal si titulara era tot cu contract pe nedeterminat... se poate acest lucru sau de fapt restructurarea va surveni tocmai la postul pe care eu respectiv titulara ce se afla in concediu de maternitate suntem angajate?
Cum sa procedez sa nu raman pe drumuri fara nici un drept( somaj) in aceste conditii?

Am mare nevoie de un raspuns . Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2010
mamalui matei, utilizator
1. Angajatorul nu este obligat sa prelungeasca durata c.i.m. incheiat pe durata determinata.

2. Pentru a beneficia de somaj trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
- c.i.m. sa inceteze pentru motive neimputabile salariatului
- un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

3. Daca considerati ca decizia de concediere este nelegala aveti posibilitatea de a contesta aceasta decizie in instanta in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
In cazul incheierii CIM pe determinat cu at 81b, ce alte documente trebuie atasate dosarului de personal pentru a justifica cresterea temporara a activitatii?
Sunt sincer curioasa care este justificarea companiilor care intocmesc numai astfel de contracte la angajarea initiala?
Angajatorul nu risca amenzi pentru aceste practici?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinata gabrielaslavu gabrielaslavu Buna ziua, Asi dori sa-mi dati un raspuns fata de o speta care s-a creat in firma la care lucrez. am angajat cu CIM pe perioada det. o persoana, deoarece ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din concediu maternitate AL MARIN AL MARIN buna ziua. am o problema de care m-am lovit si as dori sa stiu daca cineva a mai intalnit situatii similare. este vorba despre o salariata aflata in concediu ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca pe perioada determinata criistiina criistiina In urma cu 3 am incheiat un contract de munca pe o perioada de 3 luni de zile cu 30 de zile proba, dupa cele 3 luni m-au anuntat ca nu-mi mai reinoiesc ... (vezi toată discuția)