avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intoarcere din concediu maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intoarcere din concediu maternitate

buna ziua.
am o problema de care m-am lovit si as dori sa stiu daca cineva a mai intalnit situatii similare. este vorba despre o salariata aflata in concediu pt cresterea copilului (2 ani) care doreste sa revina ca angajata in cadrul societatii, inainte de implinirea celor 2 ani la care are dreptul potrivit legii. societatea a angajat pentru perioada de 2 ani o alta salariata cu contract de munca pe perioada determinata. este obligata societatea sau nu sa dea curs cererii salariatei, de a fi primita la munca inainte de termenul de 2 ani?
va multumesc pentru ajutorul acordat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 2 Noiembrie 2010
Angajata aflata in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani (3 in cazuri speciale) se poate intoarce oricand la servici. Ea este titulara pentru postul respectiv. Angajata pe care o aveti acum este pe perioada determinata, respectiv pe perioada cat angajatei titulare ii este suspendat contractul individual de munca. La momentul intoarcerii acesteia din concediul pentru ingrijirea copilului, contractul pe perioada determinata inceteaza.
In concluzie, da societatea este obligata.
Societatea este obligata sa reprimeasca la munca, salariata aflata in concediu intretinere copil numai dupa terminarea concediului.
Pana la acea data angajatorul poate dispune.
multumesc pentru raspunsuri. am tot cautat prin legislatia in domeniu dar nu am gasit temeiul legal in baza caruia sa aprobam sau sa respingem cererea fomulata de salariata cu privire la intoarcerea acesteia din concediul de crestere si ingrijire a copilului. am mai gasit unele opinii care sustineau ca angajatorul nu poate refuza o astfel de cerere deoarece se poate intampina ca un abuz de drept
Fiind vorba de o suspendare, contractul se mentine iar postul devenit astfel liber temporar poate fi ocupat de o alta persoana numai pe durata determinata, pana la revenirea din concediu a salariatului titular. Deci acesta are dreptul la pastarea locului de munca si poate reveni la munca, potrivit legii, chiar mai devreme de implinirea termenului de 2 ani. Tocmai de aceea este corect, adica legal, ca cel de-al doilea contract (inlocuitor) sa fie afectat explicit de un termen extinctiv incert exprimat astfel: “pana la revenirea din concediul pentru ingrijirea copilului a doamnei/domnului X”.
In codul muncii scrie ca este interzisa concedierea pe perioada concediului, dar nu se specifica expres ca esti obligat sa o reprimesti. S-ar subintelege ca trebuie reprimita.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Romy a scris:

Societatea este obligata sa reprimeasca la munca, salariata aflata in concediu intretinere copil numai dupa terminarea concediului.
Pana la acea data angajatorul poate dispune.


CONCEDIUL DE INGRIJIRE COPIL ESTE UN DREPT AL SALARIATULUI, NU O OBLIGATIE. DACA SALARIATA DORESTE SA SE INTOARCA LA SERVICIU, ANGAJATORUL NU II POATE IMPUNE SA ASTEPTE PANA LA IMPLINIREA DE CATRE COPIL A VARSTEI DE 2 ANI!

Alte discuții în legătură

Suspendarea cim pe perioada concediului prenatal catalynn catalynn se suspenda CIM pe perioada concediului prenatal ? poate fi ocupat un post in perioada de concediu prenatal pana ce acesta devine liber (adica pina la ... (vezi toată discuția)
Revenirea din concediu pentru creºtere copilului în vârstã de pânã la 2 ani. chrisbia30 chrisbia30 Bună ziua, Am tot căutat pe internet despre problema care o voi expune mai jos dar am găsit ceva vag sau păreri contradictorii. Un salariat a intrat în ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu pt cresterea copilului casandra2008 casandra2008 pe 20 octombrie trebuia sa revin la locul de munca,dar am realizat ca postul meu este ocupat de altcineva si nici o intentie din partea angajatorului de a ma ... (vezi toată discuția)