avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din concediu pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din concediu pt cresterea copilului

pe 20 octombrie trebuia sa revin la locul de munca,dar am realizat ca postul meu este ocupat de altcineva si nici o intentie din partea angajatorului de a ma reintegra in firma.ce optiuni am?mi-au propus concediu fara plata pt o perioada de timp iar dupa aceea mai vedem#-o
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:03, 1 Noiembrie 2010
- conform codului muncii, respectiv:
Art. 51. [suspendarea din iniţiativa salariatului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
- Art. 81 lit. a) coroborat art. 82 alin. 2) din Codul muncii.

Art. 81. - Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
Art. 82. - (2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Concluzie: faceti o cerere de revenire din concediu pentru ingrijire copil si solicitati reincadrarea pe acelasi post.
casandra2008 a scris:

pe 20 octombrie trebuia sa revin la locul de munca,dar am realizat ca postul meu este ocupat de altcineva si nici o intentie din partea angajatorului de a ma reintegra in firma.ce optiuni am?mi-au propus concediu fara plata pt o perioada de timp iar dupa aceea mai vedem#-o


La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Asadar, la revenirea din CCC trebuia sa va ofere un alt loc de munca echivalent daca postul dvs era ocupat.
mi s-a dat de inteles asa subtil ca"echipa este completa"iar la cererea mea de trimitere in somaj mi s-a spus ca nu se poate deoarece nu vor mai putea angaja pe altcineva(daca va fi cazul)pt o perioada de 6 luni.
1. Legea 202/2002 spune:
Art.10...
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere şi ingrijire a copilului în varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul în timpul absentei.
2. Pe postul dvs. putea sa angajeze pe altcineva numai pe perioada determinata, pana la revenirea dvs. din CCC.
3. Sa nu demisionati (art.79 din Codul muncii) sau sa faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) ca nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Nu este adevarat ce spune angajatorul, nici la concedierea individuala nici la cea colectiva.
5. Nu ne spuneti ce ati facul de pe 20 oct. si pana azi. Sa va duceti in continuare la serviciu sa nu spuna ca ati lipsit nemotivat si sa va concedieze pentru abateri disciplinare, caz in care iar nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
6. Faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea Legii 202/2002, a Codului muncii, a CCM si a CIM.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere contract de munca dupa revenire concediu crestere copil ionela mitrache ionela mitrache buna ziua va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca din revenire CCC nu te mai primeste angajatorul cu ce litera se poate desface CIM pt a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din concediu ingrijire copil voda.anca voda.anca Buna ziua, In luna august 2012 se finalizeaza concediul de ingrijire copil. As vrea sa stiu daca la intoarcerea mea la locul de munca se vor pastra functia ... (vezi toată discuția)
Dupa concediu crestere copil bodo gabriella bodo gabriella dorim sa ne interesam ca dupa noul Cod al Muncii daca o femeie a fost in concediu de crestere copil timp de 2 ani patronul o mai poate reangaja sau pur si ... (vezi toată discuția)