avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintoarcere din concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintoarcere din concediu ingrijire copil

Buna ziua,

In luna august 2012 se finalizeaza concediul de ingrijire copil.
As vrea sa stiu daca la intoarcerea mea la locul de munca se vor pastra functia si salariul de la data incetarii contractului de munca.
Din cate stiu, legea spune ca angajatorul nu te poate concedia 6 luni de la data intoarcerii, dar nu stiu ce se intampla cu functia si venitul.

Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: voda.anca , utilizator 17:22, 4 Aprilie 2012
art.10 (7) din Legea nr.202/2002: La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Daca ati intrat in CCC sub incidenta OUG nr.148/2005, atunci la revenirea din CCC angajatorul va poate concedia fara a avea vreo interdictie in acest sens ... ceea ce stiati dvs se referea numai la concedierea pentru necorespundere profesionala si era prevazuta in fostul CCMN.
Am nascut in august 2010, si am beneficiat de cei 2 ani de concediu ingrijire copil.
Angajatorul ar putea sa ma concedieze, sau ar putea sa imi ofere o alta pozitie si un alt venit doar ca sa ma determine sa demisionez (din cate am inteles de la colegi, sefa mea nu vrea sa ma mai primeasca)? Daca angajatorul m-ar forta sa demisionez cum trebuie procedat, pot sa intru in somaj, pot cere salrii compensatorii...ce pot sa fac in acest sens?
1. - Pe timpul CCC ati avut CIM suspendat adica erati tot salariata acelei unitati numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Pe postul dvs. putea fi angajata o alta persoana dar numai cu CIM pe perioada determinata pana la revenirea dvs. din CCC.

2. - Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va primeasca pe acelasi post prevazut in CIM si cu toate celelalte drepturi prevazute in acesta.
- Daca postul dvs. a fost sau va fi desfiintat angajtorul este obligat sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Angajatorul va poate oferi un alt loc de munca dar nu sunteti obligata sa-l acceptati.

3. Sa nu demisionati (art.81 din Codul muncii) si sa nu solicitati dvs. incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) pentru ca nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.

4 .- Nu va poate forta nimeni sa demisionati.
- Daca angajatorul va face necazuri puteti face o sesizare la ITM.

5. Salarii compensatorii veti primi numai daca acestea sunt prevazute in CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii.
1. Angajatorul va poate concedia numai in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.

2. Modificarea c.i.m. se poate face numai cu acordul dvs ... asa cum am specificat anterior la revenirea din CCC trebuie sa ocupati fie acelasi post pe care-l aveati inainte de intrarea in CCC, fie un post echivalent cu acela ...
M-am lamurit. Va multumesc frumos pentru informatii si sfaturi.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj dupa ccc? logikman logikman buna seara.as vrea sa imi spuna si mie cineva dak am dreptul la somaj dupa terminarea concediului de crestere a copilului asta in cazul in care seful a angajat ... (vezi toată discuția)
Intrebare vbc vbc Cic expira peste aprox. 1 luna. Am fost astazi la serviciu sa imi exprim dorinta de intoarcere la locul de munca, insa raspunsul a fost negativ deoarece seful ... (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului in momentul intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului mbclk11@yahoo.com mbclk11@yahoo.com ma puteti ajuta,va rog, cu un raspuns: care sunt obligatiile angajatorului fata de angajatul caruia i s-a terminat concediul pentru cresterea copiluli? (vezi toată discuția)