avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intrebare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intrebare

Cic expira peste aprox. 1 luna. Am fost astazi la serviciu sa imi exprim dorinta de intoarcere la locul de munca, insa raspunsul a fost negativ deoarece seful a angajat pe altcineva acum cateva luni si im tot spune ca vanzarile nu mai merg la fel de bine. Este legal asa ceva? Conform carui art. ma poate concedia? Pot beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: vbc , utilizator 17:20, 7 Octombrie 2012
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Pe perioada cat ati fost in CCC angajatorul putea sa angajeze pe atcineva pe postul dvs. dar numai cu CIM pe perioada determinata, pana la revenirea dvs. din CCC.
- Angajatorul va poate oferi si un alt loc de munca dar nu sunteti obligata sa il acceptati.

4. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

5. Puteti face o sesizare la ITM pentru ca angajatorul nu respecta prevederile legale si a angajat si alta persoana in locul dvs. si nu-i inceteaza CIM la revenirea dvs. din CCC.
Angajatorul a deschis un nou punct de lucru unde a agajat aceasta persoana...problema este ca vrea sa il inchida acum, pt. ca merge in pierdere. Cu toate acestea, mi-a spus ca o pastreaza pe ea( a ajuns la firma prin cunostinte.) Sunt f. revoltata...as vrea chiar sa il dau in judecata, dar nu stiu ce sanse as avea....
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
vbc, utilizator
1. Tocmai de aceea v-a spus sa faceti o sesizare la ITM care va verifica cele sesizate de dvs. si veti primi un raspuns cu privire la cele constatate si masurile luate.

2. Raspunsul primit de la ITM va poate ajuta in instanta de judecata daca veti ajunge pana acolo.
Can as putea face sesizarea la ITM? pana in expirarea cic sau dupa? Va multumesc.
1. Sesizarea la ITM o puteti face dupa ce se termina CCC si aveti un documet la mana care sa confirme cele sesizate de dvs. (scrisoarea de preaviz sau decizia de concediere).

2. - Daca va duceti acum sa faceti sesizarea o sa va spuna ca nu aveti nici o proba, vorbele angajatorului exprimand, deocamdata, numai o intentie.
- Deasemenea angajatorul poate sa nege ce a zis si sa spuna ca nu ati inteles dvs.

Alte discuții în legătură

Concedierea dupa intoarcerea din concediul de crestere a copilului roxanadenis roxanadenis buna ziua.am si eu o nelamurire.pe data de 3.02.2013 copilul meu implineste 2 ani.pe data de 4 ar trebui sa ma intorc la munca.in locul meu a fost angajata o ... (vezi toată discuția)
Intrebare vbc vbc Cu 3 luni inainte de intoarcerea mea la serviciu(dupa cic) angajatorul a deschis un nou punct de lucru, unde a angajat o noua persoana...Am fost astazi la ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din ccc elenasalo elenasalo Buna ziua, Sunt inca in concediul de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani (legea veche) si mi s-a adus la cunostinta din surse sigure ca la ... (vezi toată discuția)