avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concedierea dupa intoarcerea din concediul de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concedierea dupa intoarcerea din concediul de crestere a copilului

buna ziua.am si eu o nelamurire.pe data de 3.02.2013 copilul meu implineste 2 ani.pe data de 4 ar trebui sa ma intorc la munca.in locul meu a fost angajata o alta persoana,dar nu stiu cu ce fel de CIM(pe perioada determinata sau nedeterminata).este posibil ca la intoarcerea la locul de munca sa fiu concediata?iar cealalta persoana sa ramana pe post?in cazul concedierii am dreptul la indemnizatie de somaj?in speranta unui raspuns prompt,va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:42, 1 Februarie 2013
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Pe perioada cat ati fost in CCC angajatorul putea sa ocupe postul cu o alta persoana pe perioada determinata pana la revenirea dvs. din CCC.
- La revenirea dvs. acea persoana inceteaza raporturile de munca cu angajatorul si dvs. va reluati postul in primire.
- Daca nu se intampla asa faceti urgent o sesizare la ITM.

4. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

Interventie moderator:
:rtfm:
roxanadenis:

1. Daca vreti sa continuati aceeasi discutie nu trebuie sa deschideti un topic nou, intrati tot pe acesta si folositi butonul "raspunde".

2. Asa cum procedati dvs. nue xista continuitate si nu o sa intelegem nimic nici dvs. nici noi.

roxanadenis a scris:
am mai postat o intrebare legata de acest subiect si am primit raspuns.pe data de 4 02 2013 trebuie sa ma intorc la munca.am facut cerere de reantoarcere la servici.in locul meu a fost angajata o alta persoana pe perioada nedeterminata.angajatorul mi-a spus ca o sa ramana pe post acea persoana si pe mine o sa ma dea in somaj.este corect acest lucru?asta avand in vedere ca eu eram titular pe post si ea a venit sa ma inlocuiasca.in acelasi timp ma intreb daca este legal ca ea sa fie angajata din momentul plecarii mele cu CIM pe perioada nedeterminata.nu era normal ca CIM al ei sa fie pe o perioada de 2 ani?


1. Va spuneam si in mesajul precedent ca daca angajatorul p[rocedeaza asa este ilegal si atunci faceti o sesizare la ITM.

2. Dar daca angajatorul a angajat-o pe cealalta salariata pe alt post (poate nu stiti dvs.) iar postul dvs. este desfiintat atunci s-ar putea sa fi procedat legal.

3. Daca dvs. considerati ca ati fost concediata ilegal puteti sa contestati decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ALINACARSTEA ALINACARSTEA buna ziua. Din CCC m-am reantors la serviciu, apoi am fost in concediu fara plata 8 zile.In aceste zile in locul meu la serviciu a pus pe altcineva, care a ... (vezi toată discuția)
Intrebare vbc vbc Cic expira peste aprox. 1 luna. Am fost astazi la serviciu sa imi exprim dorinta de intoarcere la locul de munca, insa raspunsul a fost negativ deoarece seful ... (vezi toată discuția)
Concediere la intoarcerea din ccc ANAIRDA ANAIRDA Buna ziua, am o situatie putin mai complicata: lucrez la o firma cu capital totalitar grecesc si am doi copii. Am fost angajata la aceasta firma intr-un ... (vezi toată discuția)