chrisbia30 a scris:
Bună ziua,
Am tot căutat pe internet despre problema care o voi expune mai jos dar am găsit ceva vag sau păreri contradictorii.
Un salariat a intrat în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, să zicem că până în decembrie 2009. În luna iunie 2008 a fost angajat un salariat pe perioadă determinată pe postul titularului. La aflarea acestui lucru, titularul de post se gândeşte să revină la serviciu. Întrebările ar fi:
- poate să revină din concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani atâta timp cât este angajat un al salariat pe perioadă determinată?
- dacă ar reveni salariatul titular la muncă, ar putea să ceară după o lună iar concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (pentru cazul în care nu a împlinit copilul anii)? Sau ori de câte ori vrea?
Eu aş înclina spre varianta că titularul de post nu poate reveni din concediu creştere copil atâta timp cât este în derulare un contract de muncă pe perioadă determinată încheiat în condiţiile legii.
În Codul muncii conform art. 80 alin. (2) se spune că "un contact de muncă pe perioadă determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie" iar la art. 82 alin. (2) "în cazul în care contractul de muncă pe perioadă determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat cu contract de muncă suspendat, durata contractului va expira la momentul motivelor ce au determinat suspendarea contractului de muncă al salariatului titular". Care sunt motivele suspendarii? Creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani. Cu ce termene putem încheia contractul pe perioadă determinată? Până la împlinirea copilului vârstei de 2 ani sau revenirea titularului pe post când vrea acesta?
Vă mulţumesc anticipat pentru lămuriri.
Persoana aflata in ingrijirea copilului pina la implinirea virstei de 2 ani , poate reveni la serviciu in aceasta perioada, pentru acest lucru urmind ca statul sa i acorde un bonus de 100 lei lunar pina cind copilul face 2 ani. De asemenea este dreptull parintelui in cauza sa solicite acordarea cic oricind pe parcursul celor 2 ani, pentru ca se urmareste interesul superior al copilului. Pe toata aceasta perioada a cic , angajatorul nu poate angaja decit pe perioada determinata o alta persoana.