avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din concediul de crestere a copilului inainte ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din concediul de crestere a copilului inainte de termen

Buna ziua, am nascut pe data de 30 mai 2012 si mi-am facut cerere pt concediu de crestere a copilului pe o perioada de doi ani. As vrea sa ma intorc la serviciu mai devreme dar cand am fost sa intreb la cei de la resurse umane ( lucrez intr-un spital ) au spus ca nu se poate pt ca au angajat in locul meu pe cineva cu contract pe o perioada determinata si nu pot sa revin decat cand implineste copilul doi ani.Nu exista nici o posibilitate sa ma intorc mai repede?
Cel mai recent răspuns: caminante , utilizator 19:10, 30 August 2013
va puteti intoarce cand doriti. faceti o cerere si o depuneti la angajator. persoanei respective ii va inceta CIM la data revenirii dvs din CIC.
1. - Cei de la Resurse umane nu au dreptate, sa puna mana sa citeasca Codul muncii si OUG 111/2010 si Normele de aplicare a ei.
- Puteti sa reveniti oricand din concediu crestere copil (CCC).
- Cand se angajeaza o persoana cu contract individual de munca pe perioada determinata, pentru a inlocui un salariat aflat in CCC nu se trece data de sfarsit a perioadei de contract ci se scrie "pana la revenirea din CCC a titularului postului".

2. Din Codul muncii:

Art. 84
(1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

4. - Incepand cu data cu care reluati activitatea veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei pe luna pana va implini copilul 2 ani.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie cu decizia de incetare a suspendarii contractului individual de munca si completati o cerere pentru stimulentul de insertie.

5. Daca angajatorul refuza atunci faceti o sesizare la ITM si puteti chiar sa actionati pe angajator in instanta de judecata.
multumesc pt raspunsuri, o sa incerc sa mai discut odata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din concediu de crestere copil buziladiana buziladiana Buna ziua. In 5 octombrie 2009 am nascut primul copil intrand in CCC pana in 5 octombrie 2011 dar in 19 iulie 2011 am nascut cel de-al doilea copil optand ... (vezi toată discuția)
Dupa concediul de crestere copil ionutsav ionutsav Am nascut anul trecut pe 16.04.2015 si am optat pt CCC pana la 2 ani. Vreau sa ma intorc la munca mai devreme pt a beneficia de stimulentul de insertie. Normal ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva dupa intorcecera din concediu de ingrijirea copilului camilivia camilivia Buna-ziua, In data de 05.04.2013, m-am reintors la servici din concediu pentru ingrijirea copilului (defapt am beneficiat de 2 concedii de ingrijirea ... (vezi toată discuția)