avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... revenire din concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

revenire din concediu de crestere copil

Buna ziua.
In 5 octombrie 2009 am nascut primul copil intrand in CCC pana in 5 octombrie 2011
dar in 19 iulie 2011 am nascut cel de-al doilea copil optand tot pentru CCC timp de 2 ani cu contractul de munca la o institutie bugetara suspendat pana in data de 19 iulie 2013, in locul meu fiin angajata inca din primul CCC o alta persoana pe perioada determinata mai intai pana in 5 oct2011 apoi prelunginduise contractul pana in 19 iulie 2013.
Din motive atat personale cat si financiare as dori sa ma intorc la servici.
Intrebarea mea este daca am cadrul legal sa imi ocup postul pe care-l ocupam cu contract pe perioada nedeterminata,si daca intoarcerea mea la servici presupune concedierea celei ce m-a inlocuit chiar daca are contractul semnat pana pe data de 19 iulie 2013.?
In cazul in care ma intorc inainte de implinirea celor 2 ani mai beneficiez de suplimentul de 500 lei?
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
buziladiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:16, 31 Martie 2013
1. Art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002 prevede : La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Potrivit art.84 alin.2 C.mun., in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

3. Art. 7 din OUG nr.111/20:
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;
....

In speta, veti beneficia de stimulentul de insertie daca va intoarceti la locul de munca dupa ce copilul a implinit varsta de 1 an
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns!

persoanei care m-a inlocuit beneficiaza de preaviz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
In cazul incetarii de drept a raportului de munca nu se acorda preaviz ... in schimb , poate beneficia de somaj daca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea acestuia.
Chiar daca eu revin cu 3 luni mai repede ,in cazul celui ce m-a inlocuit se considera incetare de drept a contractului de munca? are contractul semnat pana la data de 19 iulie 2013.
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da, se considera incetare de drept a c.i.m. al persoanei care v-a inlocuit pe perioada CCC. In acest sens sunt incidente pevederile art.84 alin.2 C.mun. coroborat cu art.56 alin.1 lit.i C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie: cand trebuie sa te intorci la munca ancapetrescu ancapetrescu Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu o problema. sunt in ccc 1 an. copilul meu s-a nascut pe data de 23 august 2014. tatal copilului nu doreste sa intre in ccc ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal + concediu lauzie Minodora_Vlad Minodora_Vlad Buna seara...sunt insarcinata si data probabila a nasterii este pe 21 martie si as vrea sa intru de acum in concediu prenatal...ma intereseaza sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie grf grf buna ziua fetita mea face un an in 5 iulie eu am optat pt concediu de crestere a copilului pt varianta cu 2 ani intrebarea mea ar fi 1. Daca ma intorc la ... (vezi toată discuția)