avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui dupa 18 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui dupa 18 ani

Peste 2 luni implinesc 18 ani si as dori sa trec pe numele mamei ( parintii mei sunt divortati, am fost incredintata mamei).

Am si motive intemeiate : tatal meu nu mi-a platit pensia alimentara, nu m-a cautat, nu mai stiu nimic de el de 7 ani iar numele actual este destul de urat si o sa fie un impediment in cariera pe care vreau sa o urmez.

Daca incepeam demersurile inainte sa am 18 ani, trebuia acordul tatalui si prezenta mamei..cum de tata nu mai stiu nimic si mama e plecata 11 luni din 12 in Italia, nu am avut cum.

Intrebarile mele ar fi:

-De unde trebuie sa incep demersurile si cat o sa dureze? ( desi in felul in care merg lucrurile in birocratia din tara noastra si la cat sunt de "amabile" functionarele..ma astept sa dureze cateva luni )

-Ce se intampla dupa? Eu o sa fiu la scoala, mi se schimba numele din catalog sau ramane acesta? O sa am si examenul, vara viitoare. Daca o sa termin pana atunci o sa fiu trecuta cu numele nou?

-Unde trebuie sa depun cererea catre Monitorul Oficial si de unde as putea lua aprobarea de scutire a publicarii pe motiv ca numele este urat?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Raisa Sofia , utilizator 14:15, 14 Februarie 2020
Mergeti la Oficiul de stare civila in raza caruia aveti domiciliul

cerere privind schimbarea numelui
autobiografia;
explicaţie, privind motivele schimbării numelui
certificatul de nastere
Care identitate
Doua fotografii 3x4;
avizul, eliberat de organul de poliţie în a cărui rază teritorială domiciliază solicitantul, privind confirmarea sau infirmarea existenţei antecedentelor penale (cazier juridic);
bonul privind achitarea taxelor stabilite(20 lei)

Toata procedura dureaza aproximativ doua luni. Daca doriti intr-un termen mai scurt trebuie sa platiti o taxa mai mare.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003.
Cererea de schimbare a numelui se va depune la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul solicitantul sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale unde domiciliaza.
Cererea trebuie motivata si aveti nevoie de un motiv temeinic, in cazul dvs ati avea urmatoarele variante

a) cand numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod;
f) cand parintii au divortat, iar copiii incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia;

La cerere trebuie anexate:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
[ link extern ]

taxa extrajudiciară de timbru pentru schimbarea numelui este de - 15 LEI

Publicarea cererii de schimbare a numelui se realizează pe baza unei cereri-tip cu viza oficiului de stare civilă (viza constă în semnătura ofiţerului de stare civilă şi ştampila oficială a primăriei – cea cu stema României). La cerere se va anexa copia certificatului de naştere şi a cărţii de identitate.

expediaţi cererea prin poştă, anexând în original dovada plăţii taxei de publicare şi a contravalorii exemplarului de monitor (în total 25 lei).
După publicare, exemplarul de monitor vă va fi expediat prin poştă la adresa menţionată în cerere.
aveti in link cererea tip
[ link extern ]

Scutire de publicare – în caz de nume format din expresii indecente, ridicole sau transformat prin traducere sau în alt mod, aprobată de conducătorii serviciilor publice judeţene sau al municipiului Bucureşti.

Dispoziţia de schimbare a numelui produce efecte juridice de la data înscrierii menţiunii corespunzătoare pe marginea actului de naştere. De la această dată solicitantul va purta numai numele dobândit prin dispoziţia de schimbare a numelui, având obligaţia de a solicita, în termen de 15 zile, eliberarea actului de identitate cu noul nume.
Dovada schimbării numelui se face cu dispoziţia de admitere a schimbării numelui şi cu certificatul eliberat de serviciul stare civilă, pe baza dispoziţiei de admitere a schimbării numelui.

Multumesc mult! Inca o intrebare mai am : eu implinesc 18 ani pe 17 octombrie, trebuie sa imi fac buletin nou pe numele actual si dupa sa incep demersurile, nu ? Buletinul meu expira in 2015, pentru ca mi l-am facut in iarna anului 2011, nu toamna, in 2010, cum trebuia de fapt. Practic dupa 17 octombrie eu sunt majora, dar buletinul meu expira anul viitor si nu stiu daca pot sa incep demersurile asa, cu buletinul actual sau trebuie schimbat si dupa sa incep procedurile
Cu buletinul actual pt ca e valabil, depuneti cererea dupa ce impliniti 18 ani.
Bună ziua, as avea o întrebare. Am împlinit vărsat de 18 ani, părinții mei sunt divorțați, mama mea are custodia mea, tatăl meu a renunțat la drepturile părintești, m am certat cu mama mea și nu vrea sa îmi faca buletinul, în acest caz pot trece pe numele prietenului meu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume la 18 ani ! ajutor va rog ! BotDeRata BotDeRata Salut , dupa cum spune si titlul as vrea sa-mi schimb numele . Am 17 ani peste 5 zile implinesc 18 , am un nume foarte urat Cacareaza . Si as vreau sa-l ... (vezi toată discuția)
Vreau sa schimb numele de familie!!!! Putoi Ion Andrei Putoi Ion Andrei Salut, sunt proaspat casatorit, si eu cu sotia mea am vrea sa ne schimbam numele de familie!! Acum suntem trecuti in numele meu ( PUTOI ) care nu ne place si ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie valentina1 valentina1 Buna seara,as vrea sa-i rog pe cei in masura sa ma sfatuiasca si pe mine intr-o problema Copilul meu va implini 18 ani in august,as vrea sa-i schimb numele de ... (vezi toată discuția)